Вијести, Регион

Нових пет ћириличних табли у Вуковару

033656

У Вуковару је јутрос поново постављено пет двојезичних табли на зградама државних институција у том мјесту.

Загребачки „Јутарњи лист“ сматра занимљивим то што су овог пута нове табле постављене вишље него што је то уобичајено, да су значајно мање од пређашњих, као и да су јефтиније.

До сада су, наиме, постављене табле чија је цијена, како се наводи била 2000 куна (око 270 евра), а ове су пластичне и пресвучене су фолијом.

Двојезичне табле први пут постављене су почетком септембра, уз инциденте и сукобе противника ћирилице са полицијом у којима је било и повријеђених.

Двојезичне табле су до сада више пута скидане или разлупане, а посљедњи пут се то догодило у суботу увече, свега два дана након што је хрватски премијер Зоран Милановић са противницима ћирилице окупљеним у Стожеру (штабу) за одбрану хрватског Вуковара договорио да повуче полицију и да уклони челичне барикаде које су обезбјеђивале двојезичне натписе.

У вријеме док су постављане табле на зграде Општинског и Прекршајног суда, на тераси кафића насупрот зграде сједили су чланови Штаба за одбрану хрватског Вуковара, међу којима је био и портпарол Игор Гаврић.

Они су, наводи, лист били видно љути због поновног постављања нових табли.

“ Из преговора с премијером могло се видјети да се и он слаже да услови нису испуњени за постављање нових табли, иако је рекао да се закони морају спроводити. Ићи ћемо сигурно на још један састанак, а онда ћемо видети хоћемо ли наставити или прекинути преговоре”, изјавио је Гаврић.

Милановић је са противницима ћирилице разговарао у четвртак у Вуковару, а дан касније они су демантовали да су се са премијером договорили да може да повуче полицију и барикаде и да ћириличне табле могу остати.

Наредни састанак премијера са противницима ћирилице најављен је за 24. октобар и биће, како је речено, одржан у проширеном саставу. Не искључује се, наиме, да састанку присуствује предсједник Иво Јоисповић или неко кога он буде одредио.

Јосиповић је раније данас изјавио да је сада вријеме да влада „затвори причу о ћирилици“.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *