Свијет

Русија је између Арктика и Медитерана поставила „Гвоздени лук”

БРИТАНСКИ ЛИСТ ТВРДИ ДА МОСКВА ЖЕЛИ ПОМОРСКУ ДОМИНАЦИЈУ И ДА ШАЉЕ ИЗАЗОВ ЗАПАДУ

  • Министарство одбране РФ упутило према обалама Сирије моћну флотилу дизел-електричних подморница пројекта 636.3 „Варшављанка“, које су наоружане ракетама „Калибар-НК“. Сматра се да су најтише и најнеприметније у свету и зато их у НАТО и називају „црне рупе“
  • Флота тих невидљивих „црних рупа“, појавила се поред обала Сирије, Либана, Турске и Израела. На Западу не знају колико се сада руских подморница налази у источном делу Средоземног мора. Према подацима обавештајних служби земаља НАТО, РМ РФ има у наоружању око 20 „црних рупа“, а The Observer пише да се уз обале Сирије сада највероватније налази 6-7 таквих подморница
  • У ваздушном простору Блиског Истока и у непосредној близини Сирије могу се сусрести борбени авиони 14 држава. Захваљујући противавионским ракетним системима  и авионима за радарско осматрање и навођење А-50 у тој компоненти, такође, Русија има предност – пише The Observer. У овом тренутку за прелет изнад територије Сирије свака земља мора да добије дозволу Москве

         МОСКВА је повећала улог у стратешкој игри која се сада одвија на Блиском Истоку – пише лондонски  The Observer. После пребазирања подморничке флоте пред обале Сирије – она је завршила формирање „Гвозденог лука“ од Арктика до Средоземног мора.

         The Observer наводи да је Министарство одбране РФ упутило према обалама Сирије моћну флотилу дизел-електричних подморница пројекта 636.3 „Варшављанка“, које су наоружане ракетама „Калибар-НК“.

         Сматра се да су оне најтише и најнеприметније у свету и зато их у НАТО и називају „црне рупе“.

         Москва је већ користила подморнице те серије против Исламске државе. У децембру 2015. руска телевизија емитовала је снимак који показује како подморница Б-237 „Ростов на Дону“ наноси ракетни удар по позицијама ИД у Сирији.

         Подморнице се сматрају за једно од најмоћнијих и најтајанственијих врста наоружања. Што је јача подводна флота, тиме је јача поморска флота неке државе у целини. Не чуди то што се сви подаци о подморницама сматрају за највеће државне тајне, наглашава британско издање.

         Руске подморнице серије „Варшављанка“ могу аутономно да плове, односно да не излазе на површину до 45 дана, прилично су мале (дужина им је 74м.), лаке (депласман око 4.000 тона) и зато маневрибилне и веома брзе. Испод површине воде ове подморнице могу да развијају брзину до 20 чворова (око 40 км/ч.). њихове невелике димензије омогућавају им да се слободно крећу и у плитким водама.

         Бешумно кретање веома отежава њихово откривање и чини их готово невидљивим за противника. Флота тих невидљивих „црних рупа“, појавила се поред обала Сирије, Либана, Турске и Израела.

         На Западу не знају колико се сада руских подморница налази у источном делу Средоземног мора. Према подацима обавештајних служби земаља НАТО-а, РМ РФ има у наоружању око 20 „црних рупа“. Према писању The Observer, уз обале Сирије сада се највероватније налази 6-7 таквих подморница.

         Наравно, у источном Средоземљу сада се не налазе само руске подморнице. Испод воде код обала Сирије дежурају и подморнице САД, Велике Британије и Француске, а такође и Израела.

         Иран је прошле године једну од својих подморница први пут провео кроз Суецки канал у Средоземно море. У пратњи војног брода, та подморница се упутила према обалама Сирије. Чим је тај пар стигао до задатог циља – брод се вратио кући, а подморница је остала у Средоземном мору. Истина, било је гласина да се временом и подморница вратила у једну од иранских лука, али нема чињеница које ту информацију потврђују.

         Израелске подморнице су једноставније и слабије од „црних рупа“. У наоружању РМ Израела налази се 5-6 дизел подморница класе „Делфин“, које су наоружане крстарећим ракетама са 6 кг. плутонијума свака.

         Како претпоставља The Observer, рачунајући број непријатеља јеврејске државе – сигурно се све њене подморнице не налазе у Средоземном мору. Оне се вероватно константно премештају и налазе у територијалним водама потенцијалних противника.

         Међутим, узимајући у обзир ситуацију која се веома погоршала током последњих година на Блиском Истоку и појављивање руских подморница у источном делу Средоземног мора – може се претпоставити да се већи део подводне флоте Израела сада налази у својим водама.

         Вероватно да у игри мачке и миша, уобичајеној за подводну флоту, израелске подморнице сада покушавају да прате руске.

         На Блиском Истоку сада је веома тесно, а у региону Сирије не само под водом, него и на небу.

         У ваздушном простору Блиског Истока и у непосредној близини Сирије могу се сусрести борбени авиони 14 држава. Захваљујући противавионским ракетним системима  и авионима за радарско осматрање и навођење А-50 у тој компоненти, такође, Русија има предност – пише The Observer.

         У овом тренутку за прелет изнад територије Сирије свака земља мора да добије дозволу Москве.

         По мишљењу лондонског листа, Русија жели да узме море под контролу исто као и ваздушни простор у Сирији и непосредној близини те блискоисточне земље. Ради постизања тог циља Москва је спремна да потенцијалним супарницима демонстрира своју моћ.

         Пребацивањем у источно Средоземље моћне подводне флоте Русија је формирала „Гвоздени лук“ који се протегао од Арктика преко Балтика и Крима према Средоземном мору.

Русија је између Арктика и Медитерана поставила „Гвоздени лук”

Русија је између Арктика и Медитерана поставила „Гвоздени лук”

Како пише The Observer, коначни циљ је бацање изазова Западу и НАТО-у. У тој глобалној игри, чији циљ је доминација на мору, Блиски Исток је једна од фигура на стратешкој шаховској табли.

Превела

Ксенија Трајковић

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара