Вијести, Свијет

Руси Украјини: Или са нама или трговински рат

004246

Москва је спремна на отворени трговински рат против Украјине не би ли јој указала на то колико високу цијену ће платити ако се не придружи Царинској унији.

Више од 40 крупних украјинских предузећа сада има проблеме у пласману своје робе на руско тржиште, а експерти у Кијеву тврде да је Москва спремна на отворени трговински рат против њихове земље не би ли јој указала на то колико високу цијену ће платити ако се не придружи Царинској унији, у којој су сада осим Русије, Белорусија и Казахстан.

Медији у Кијеву подсјећају, објашњавајући поступке Кремља према Украјини, на став савјетника предсједника Русије Сергеја Глазјева, који је раније најавио да ће, уколико се некадашња најразвијенија совјетска република одлучи за блиске трговинске односе са ЕУ, изгубити све садашње повластице на подручју Царинске уније.

Садашња ограничења у приступу украјинске робе на руско тржиште треба, у том смислу, практично да покажу „да Кремљ мисли озбиљно”, дајући Кијеву „последњу прилику да још једном размисли о цијени успостављања блискијих веза са ЕУ”, извјештава портал „Економске новости”.

То гласило и нека друга у Кијеву наводе да више десетина великих компанија, које се сада суочавају са тешкоћама на руском тржишту, припадају највећим украјинским предузетницима и да Москва на тај начин шаље директну поруку шта ће се догодити ако не буду „реално размишљали и дјеловали”.

„Свакако се може говорити о почетку трговинског рата”, каже руски политиколог Вадим Мингаљов, уз напомену да то „није рат против украјинског народа, већ одређене елите која хоће да уђе у Европу, а на рачун Русије да и даље зарађује новац”.

Политиколог Вадим Карасов, као и многи украјински експерти, мишљења су да ће се руски трговински притисак на Кијев додатно појачати, поготово уколико Украјина до краја „истјера своје” у погледу успостављања блиских економско-политичких веза са ЕУ. Према ријечима економисте Александра Жолдуја, притисак Русије би, ипак, са протоком времена могао да ослаби јер, како он вјерује, од смањеног увоза штету ће имати и руски потрошачи.

Жолдуј признаје, међутим, да предузећа из његове земље која испоручују робу на руско тржиште сада и у догледној будућности ипак чекају „сложена времена”, док директор познате кондиторске фабрике из Винице Александар Биљик наводи да је због проблема у пласману на руско тржиште његово предузеће већ било принуђено да отпусти око 400 запослених.

Руски предсједник Владимир Путин је ове године у неколико наврата поручио Кијеву да ће Украјина, ако се одлучи да приступи сада трочланој Царинској унији, имати годишње бенефиције због драстично ниже цијене руског гаса и других погодности, у вриједности око девет милијарди долара.

У Москви се вјерује да је таква, лако провјерљива рачуница „украјинске добити” главни мамац који Кијев на крају ипак треба да опредијели на улазак у Царинску унију, чиме би се приближавање ЕУ ставило у други план, преноси Политика.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *