Вијести, Свијет

Египат на ивици рата, СБУН тражи окончање насиља

031279

Египатска полиција добила је дозволу да пуца бојевом муницијом, дан након што је у сукобима са присталицама свргнутог предсједника Мохамеда Морсија убијено 638 људи.

Савет безбједности Уједињених нација је послије хитне сједнице апеловао на оконачање насиља у Египту и максималну уздржаност сукобљених страна у тој земљи.

Мишљење Савјета безбједности је да је важно да се оконча насиље у Египту и да све стране покажу максималну уздржаност – рекла је аргентински амбасадор при УН Марија Кристина Персевал послије сједнице која је завршена рано јутрос по средњеевропском времену.

Она је казала да 15 земаља чланица Савјета жале због људских губитака у Египту и да се залажу за пут који води ка “националном помирењу”.

Аргентински амбасадор је нагласила да њена изјава није званично саопштење Савјета, него коментар послије састанка који је ноћас одржан иза затворених врата.

Савјет безбједности УН одржао је хитну сједницу због ситуације у Египту, гдје је у жестокој акцији снага безбједности против присталица свргнутог предсједника Мохамеда Морсија погинуло 638 људи.

Дипломата из УН, који није желио да му се објави име, прије састанка новинарима рекао је да не очекује да ће Савјет усвојити неку резолуцију или издати саопштење.

Министарство унутрашњих послова Египта одобрило је полицији да користи бојеву муницију за зашиту својих припадника и кључних државних институција, преноси РТС.

Одлука Министарства услиједила је пошто су присталице свргнутог предсједника Мухамеда Морсија запалиле зграде локалних власти у Гизи надомак Каира.

Неколико хиљада присталица “Муслиманског братства” упало и запалило зграду Владе у Каиру.

Египатске власти су поручиле да ће се борити против “терористичког дјеловања и саботажа” које су наводно изводили припадници Морсијевог “Муслиманског братства”.

Прелазна египатска влада увела је у сриједу ванредно стање, пошто је у обрачуну безбједносних снага с демонстрантима, према подацима египатског Министарства здравља, убијено 638 људи, а 3.994 повријеђено.

Морсијеве присталице тврде да је биланс жртава већи од 3.000.

Савјет безбједности Уједињених нација заказао је хитне консултације о ситуацији у Египту, на захтјев Француске, Велике Британије и Аустралије.

Сукобе у Египту осудили су сви водећи свјетски званичници, а амерички предсједник Барак Обама отказао је раније планиране заједничке војне вјежбе египатске и америчке војске.

САД захтјева да се ванредно стање укине одмах.

Истовремено, државни египатски медији пренијели су да је Морсију продужен притвор за још 30 дана.

Морси се тренутно налази на непознатој локацији, а оптужен је да је био у контакту с палестинском групом Хамас која му је помогла у бјекству из затвора током побуне 2011. када је свргнут предсједник Хосни Мубарак.

До ескалације посљедњих сукоба у Египту дошло је у сриједу када је полиција одлучила да уклони два протестна кампа с Морсијевим присталицама с улица Каира.

То је одмах изазвало оружане сукобе, који су се брзо пренијели и на остале квартове египатске престонице.

Сједињене Америчке Државе упозориле су своје грађане да не путују у Египат, а да они који су већ тамо напусте земљу.

Египатске власти критиковале су изјаву предсједника САД Барака Обаме, пошто тиме, како је оцјењено, могу да буду охрабрене “насилне групе”.

Страхујемо да такве изјаве, које се не темеље на чињеницама, могу да охрабре насилне наоружане групе -наводи се у саопштењу египатског предсједништва.

Додаје се да се Египат суочава са терористичким актима чија су мета између осталог институције владе.

Турудић: Ситуација ће ескалирати

Ствари су се отеле контроли, и насиље се разлива по улицама свих египатских градова, оцијенио је за Б92 новинар недјељника “Време” Момир Турудић.

Изгледа да је Египат склизнуо у грађански рат, тежак и непредвидив – каже Турудић.

Он оцјењује да су претходна упозорења ЕУ и САД била више формалне природе, па као таква нису била од великог утицаја на смиривање ситуације.

Зна се да Египат зависи од воље САД, каже Турудић и додаје да је Америка пропустила да свргавање Морсија прогласи војним пучом и да се том приликом огласила само са неколико саопштења.

Притвор и продужење притвора Морсију је доливање уља на ватру, каже Турудић.

Сматра да ће продужење притвора сигурно изазвати даље тензије и даље сукобе.

Турудић оцјењује да војне власти не желе да пусте Морсија, јер би то на неки начин значило њихов пораз.

Чини се да ће ситуација ескалирати и даље и да ће вести бити трагичније наредних дана… Ни једна и друга страна не желе да одступе и ово изгледа као борба на живот и смрт – закључује новинар недељника “Време”.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *