Свијет

Реџеп Ердоган: Русија је наш највећи снабдевач нафтом и гасом, али јој можемо наћи замену

ТУРСКИ ПРЕДСЕДНИК ИМАО НА УМУ ПРЕ СВЕГА КАТАР И АЗЕРБЕЈЏАН

        ИАКО је Русија главни снабдевач нафте и гаса за Турску, она није једини, изјавио је данас турски председник Реџеп Тајип Ердоган, док јачају напетости између Анкаре и Москве због обарања руског бомбардера.

        „Могуће је наћи друге снабдеваче“, рекао је Ердоган у телевизијском обраћању, мислећи на Катар и Азербејџан.

        Турски председник је казао да Русија није дала „никакав знак“ да би криза могла да утиче на енергетско партнерство две државе, али је наговестио да Анкара тражи нове снабдеваче, пренео је AFP.

        Турска и Катар постигле су прошле седмице договор, током Ердоганове посете тој држави, који се тиче дугороцене испоруке течног природног гаса (ТПГ) у Турску, док је турски премијер Ахмет Давутоглу посетио енергетски богати Азербејџан.

        Према Ердогановим речима, Турска се ослања на спољне снабдеваче за 90,5 одсто нафте и 98,5 одсто природног гаса.

        Коментаришући бојазни о могућој несташици природног гаса, Ердоган је истакао да би Турска, такође, могла да искористи своје изворе обновљиве енергије.

        Руски министар енегетике Александар Новак изјавио је у четвртак да је Москва суспендовала преговоре о заједничком пројекту Турски ток, којим би се гас допремао до Турске и јужне Европе.

        Ердоган је ово одбацио као лаж, наводећи да је Турска суспендовала пројекат, много пре инцидента са авионом, „због неусаглашености (руске стране) са захтевима“ Анкаре.

Реџеп Ердоган

Реџеп Ердоган

Турски борбени авиони оборили су руски авион Су-24 на сиријској граници 24. новембра, а овај инцидент проузроковао је највећу кризу у односима две државе од хладног рата, навела је француска агенција.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара