Регион

Мајкл Кирби лукаво изјавио да Србија треба да уђе и у НАТО

„ОДНОСИ СЈЕДИЊЕНИХ ДРЖАВА И СРБИЈЕ СУ ЈАКИ – РАДИМО НА ТОМЕ ДА БУДУ ЈОШ ЈАЧИ“

  • Амерички амбасадор оценио да састанак државног секретара Џона Керија са премијером Србије Александром Вучићем представља „знак снажне подршке интеграцији Србије у ЕУ и жеље САД да се фокусирају на то како могу да помогну и буду партнер Србије на том путу“
  • ФАКТИ: Мајкл Кирби је подвукао да су САД спремне да сарађују са Србијом која „отвара ново поглавље своје историје“. Како да не буду кад „Србија“ то „поглавље“ отвара под диригентском палицом Вашингтона, Берлина, Лондона и Брисела?!

        САД подржавају одлуку Србије да следи европски пут и верују да Србија треба да буде у потпуности интегрисана у Европску унију и друге евроатлантске интеграције, изјавио је амерички амбасадор у Београду Мајкл Кирби.

        У изјави агенцији Бета, Кирби је оценио да састанак америчког државног секретара Џона Керија са премијером Србије Александром Вучићем представља „знак снажне подршке интеграцији Србије у ЕУ и жеље САД да се фокусирају на то како могу да помогну и буду партнер Србије на том путу“.

        „Односи САД и Србије су јаки, а радимо на томе да буду још јачи. Верујемо да Србија треба да буде успешна, демократска земља у потпуности интегрисана у Европску унију и друге евроатлантске интеграције“, рекао је амерички амбасадор.

        Он је додао да Вашингтон подржава одлуку Србије да следи европски пут и да се придржава принципа чланства у ЕУ.

        „Пошто је Србија изабрала пут ЕУ, сада мора да уђе у тежак али критичан процес усвајања и уграђивања норми, пракси и принципа ЕУ“, рекао је Кирби и додао да су САД спремне да сарађују са Србијом која радећи на томе „отвара ново поглавље своје историје“.

        Коментаришући посету америчког државног секретара који је у Београду учествовао на Министарској конференцији ОЕБС-а Кирби је рекао да су најургентнији проблеми на које је Кери указао на том скупу „тероризам, руска агресија у Украјини, климатске промене и слобода изражавања“.

        Према његовим речима „широм региона (ОЕБС-а) невладине организације, цивилно друштво и новинари суочавају се са притисцима и ограничењима“, а „слобода медија је угрожена, понекад претњом силе“.

        „Не постоји изговор ни прихватљиво објашњење за кршење права грађана, спречавање новинара да раде свој посао или ућуткивање легитимног политичког неслагања“, нагласио је амерички амбасадор.

        Када је реч о тероризму, Кери је у Београду нагласио да „све нације и ентитети морају да се удруже како би поразили Исламску државу сиријска армија и опозиција, као и околне земље, Русија, САД и други“.

        У Украјини је, по оцени САД, време за конкретне кораке како би се окончао конфликт и започео процес поновне изградње истока земље, за шта су потребни избори у Донбасу по украјинском закону, повратак украјинске контроле на граници и ослобађање свих талаца и нелегално притворених особа“.

        Амерички државни секретар на састанку ОЕБС-а посебно је указао и на изазове климатских промена нагласивши да све државе морају одмах да решавају тај проблем јер за планету „не постоји план Б“, подсетио је Кирби.

Мајкл Кирби лукаво изјавио да Србија треба да уђе и у НАТО

Мајкл Кирби лукаво изјавио да Србија треба да уђе и у НАТО

Кирби је рекао да САД похвално оцењују српско председавање јер је Србија показала како „може позитивно да допринесе решавању озбиљних међународних питања“.

Бета

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара