Вијести, Мишљења, Свијет, Фото и Видео

Путин: Што могу Албанци забрањује се Русима

Путин: Кримске власти се ослониле на „косовски преседан”. – И Придњестровска Молдавска Република затражила припајање Русији

Руски председник Владимир Путин и кримски лидери потписали су јуче у руском парламенту споразум којим се полуострво Крим и Севастопољ, град са посебним статусом, одмах примају у састав Руске Федерације, а рок за окончање прелазног периода њихове интеграције је 1. јануар 2015. године. Потписивањем споразума, Руска Федерација данас прима две нове чланице – Републику Крим и град са федералним статусом Севастопољ, преноси Итар-Тас. Овај документ ће бити поднет на усвајање Уставном суду, а након тога и парламентима Крима и Русије.

Према Путиновим речима, власти Крима су се приликом проглашавања независности ослањали на Повељу УН, што је учинила и Украјина иступајући из бившег СССР-а, али и на „косовски преседан”, пренела је РИА Новости.

„Кримске власти ослониле су се на чувени косовски преседан, који су наши западни партнери створили сами, својим сопственим рукама. У ситуацији апсолутно сродној кримској – прогласили су одвајање Косова од Србије легитимним, доказујући свима да никаква дозвола централних власти земље за једнострано проглашење независности није потребна”, рекао је Путин, а пренео Итар-Тас.

Путин је подсетио да западне земље називају Косово „посебним случајем” зато што је током конфликта на Косову било много жртава.

„То чак нису двоструки стандарди, већ неки запрепашћујући, примитиван и директан цинизам. Не може се све тако грубо подводити под своје интересе – један исти предмет назива се данас белим, а сутра црним”, рекао је Путин, додајући да никаква забрана једностраног проглашења независности не проистиче из докумената Савета безбедности УН и да међународна пракса не садржи забрану проглашења.

Приликом обраћања члановима горњег и доњег дома државне Думе, Путин је цитирао два документа у којима је навођено право Косова на самосталност. Први документ је саветодавно мишљење Међународног суда правде у случају Косова, у којем је наведено да „никаква општа забрана једностраног проглашења независности не проистиче из праксе Савета безбедности” и да „међународно право не садржи било какву применљиву забрану проглашења независности”. Осим тога, Путин је навео и извод из писаног меморандума САД који је предат међународном суду.

„Декларације о независности могу – и често се тако дешава – кршити унутрашње законодавство, али то не значи да се крши међународно право”, навео је он и додао да се „поступање Кримљана јасно уклапа у ту инструкцију”. „Из неког разлога, оно што могу Албанци на Косову (које уважавамо), забрањује се Русима, Украјинцима, кримским Татарима.”

Према његовим речима, да снаге самоодбране Крима нису на време узеле ситуацију под контролу, и тамо је могло бити жртава.

„А знате зашто их није било? Против народа и његове воље тешко је или практично немогуће ратовати”, рекао је Путин, додајући да захваљује оних украјинским војницима који нису „изазвали крвопролиће”.

Путин је оптужио САД и њихове савезнике да су присвојили себи право да одлучују о судбини света, формирају коалиције по принципу „ко није са нама, тај је против нас”, игноришући при том одлуке УН. Руски председник је рекао да после распада биполарног света они користе силу против суверених држава, изнуђују резолуције УН и међународних организација или их игноришу.

Путин је, наводи руска агенција, подсетио на бомбардовање Београда, за које „није постојала резолуција СБ УН”, на Ирак, Авганистан, Либију и „низ диригованих обојених револуција”.

„Јасно је да су се људи у тим земљама уморили од тираније, сиромаштва, одсуства перспективе. Међутим, та осећања покварено су искоришћена. Уместо демократије и слободе, наступила је бујица терора. Арапско пролеће сменила је ’арапска зима’”, рекао је Путин.

На јучерашње потезе Москве, министарство иностраних послова Украјине изразило је, међутим, „одлучан и категоричан протест против руског признања самопроглашене Републике Крим као субјекта међународног права”, истичући да такво поступање Русије не одговара њеним међународним обавезама из мултилатералних и билатералних споразума који гарантују територијалну целовитост Украјине.

И западни званичници осудили су споразум о уласку Крима и Севастопоља у састав Русије, при чему је Бела кућа саопштила да ће САД и чланице Г-7 следеће недеље у Хагу размотрити нови одговор на покушај Русије да припоји Крим. Састанак ће бити одржан на маргинама самита о нуклеарној безбедности, којем ће присуствовати и председник Барак Обама.

Шеф британске дипломатије Вилијем Хејг рекао је пред британским парламентом да је одлуком о потписивању споразума између Крима и Руске Федерације председник Владимир Путин изабрао „пут изолације”, док је немачка канцеларка Ангела Меркел оценила да споразум представља кршење међународног права.

„Такозвани референдум прекршио је међународно право, проглашење независности, које је руски председник прихватио, противно је међународном праву, а и припајање тог региона Руској Федерацији је, по нашем чврстом уверењу, такође противно међународном праву”, рекла је Меркелова, док је француски председник Франсоа Оланд осудио одлуку руског председника.

Чини се да се ситуација на просторима бившег Совјетског Савеза све више усложњава. Након Крима, и Придњестровска Молдавска Република затражила је припајање Русији.

Како је пренео Танјуг, председник Врховног савета Придњестровља Михаил Бурла затражио је од председника руске Думе Сергеја Наришкина да размотри предлог закона који би омогућио да се та покрајина, која се још пре извесног времена, практично, отцепила од Молдавије, прикључи Русији. На референдуму одржаном у Придњестровљу 2006. године, 97,2 одсто грађана изјаснило се за прикључење Русији, пренео је „Глас Русије”.

Придњестровље се у септембру 1990. прогласило самосталном совјетском републиком, непосредно пре него што је дошло до распада СССР-а. Званично је део Молдавије.

С. Самарџија

Владимир Путин је поручио да се не може против воље народа

Владимир Путин је поручио да се не може против воље народа

———————————————————–

Украјина никада неће признати припајање Крима Русији

Кијев – Украјина никада неће признати припајање Крима Русији, изјавио је јуче портпарол украјинског министарства спољних послова Јевген Перебинис. „Ми не признајемо и никада нећемо признати такозвану независност и такозвани споразум о припајању Крима Русији”, рекао је Перебинис, додајући да потписани споразум „нема никакве везе са демократијом, владавином права нити здравим разумом”, преноси АФП.

———————————————————–

Јацењук: Нема прекидања односа са Русијом упркос агресији

Кијев – Украјински премијер Арсениј Јацењук изјавио је јуче у обраћању становницима јужних и источних региона у Украјини да ће учинити све што је у његовој моћи да ојача добросуседске односе између Украјине и Русије. „Ми не видимо односе између ЕУ и Русије по принципу или-или. Упркос катастрофалном погоршању односа са Русијом, за које нисмо ми криви, упркос оружаној агресији Русије на Украјину, учинићу све што је у мојој моћи да очувам мир и изградим истинско партнерство и добросуседске односе са Русијом”, рекао је Јацењук, пренела је украјинска агенција Укринформ.

Извор: Политика

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *