Вијести, Свијет

ПУТИН: Слање војске на Славјанск је озбиљан злочин кијевске хунте против свог народа

ПРЕДСЕДНИК РУСИЈЕ УПОЗОРИО АКТУЕЛНУ ВЛАСТ У УКРАЈИНИ
ДА ЋЕ СНОСИТИ ПОСЛЕДИЦЕ И НА ПЛАНУ МЕЂУДРЖАВНИХ ОДНОСА

  • „То није никаква „оштра фаза“, то је казнена операција која ће за људе који су донели такве одлуке имати последице“ – упозорио је Владимир Путин, наступивши на медиафоруму у Санкт Петербургу
  • Руски лидер указао да се ни легитимни председник Украјине, Виктор Јанукович, није решио да укључи армију у растеривање митинга у Кијеву иако је за то имао сва потребна овлашћења. Па подвукао: „Садашња власт у Кијеву такав мандат нема. Има неки ограничени мандат. То је хунта, некаква клика“

АКО је режим у Кијеву почео да користи армију против  становништва унутар земље, онда је то, без икакве сумње, веома озбиан злочин против свог народа – оценио је Владимир Путин који присуствује медиафоруму у Санкт Петербургу.

Нагласивши да је о почетку борбених дејстава у Доњецкој области сазнао из тв-вести, руски председник је указао да се ни легитимни председник Украјине, Виктор Јанукович, није решио да укључи армију у растеривање митинга у Кијеву иако је за то имао сва потребна овлашћења. При том је подвукао:

„Садашња власт у Кијеву такав мандат нема. Има неки ограничени мандат. То је хунта, некаква клика“.

Потом је прецизирао: „Ако су садашње власти у Кијеву заиста примениле армију – онда је то хунта. Као прво, та власт нема општенационални мандат. Она у најбољем случају има неке елементе легитимности, а и то само у оквирима парламента, а све остале власти су из ових или оних разлога нелегитимне“.

Акције кијевске власти против народа Украјине – упозорио је Путин – имаће за њу последице, укључујући и међудржавне односе Русије и Украјине.

„То није никаква „оштра фаза“, то је казнена операција која ће за људе који су донели такве одлуке имати последице“ – прецизирао је председник РФ.

Додао је да би ситуација на Криму – да није ушао у састав Русије – била можда још гора него сада на југоистоку Украјине:

„Да није било реалне подршке Русије људима који живе на Криму, на полуострву не би било могуће цивилизовано исказивање воље грађана. Све би било као сада на истоку и југу Украјине. Све би било исто, само вероватно још горе. То је само још једна потврда да смо све урадили правилно и благовремено“.

Владимир Путин

Владимир Путин

Руски лидер је подсетио и да је Москва учествовала у четворним преговорима у Женеви, где је било договорено разоружавање људи са обе стране, па закључио:

„А шта се догађа? Никакав Десни сектор и никакве друге екстремне организације се не разоружавају! Нико у Кијеву ништа не ослобађа! Напротив, неке од тих групација су почеле да се легализују. А ко их легализује? Не сме се ићи тим путем. Треба ићи путем дијалога са свим становницима земље, ма где да живе“.

Извор: Факти.рс

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *