Вијести, Свијет

Путин: Нико није јачи од Русије

Нико не треба да има илузију да је војно јачи од Русије, поручује Владимир Путин. Русија не претендује да буде супердржава и да друге учи како треба да се живи, наглашава Путин. Као један од стратешких циљева за наредну годину, руски председник истиче решавање међуетничких сукоба и проблема корупције. Уређење закона о миграцији, такође је приоритет Русије, каже Путин.

Председник Руске Федерације Владимир Путин поручио је да нико у свету не може да има илузију о војној најдмоћи над Русијом, јер Русија то неће допустити. Путин, међутим, наглашава да Русија не жели да буде „супердржава“ и да друге учи како треба да живе.

Обраћање Владимира Путина.

Обраћање Владимира Путина.

У свом годишњем обраћању Доњем и Горњем дому руског парламента, Путин је рекао да то што друге земље у свету повећавају свој стратешки потенцијал, у односу на могућности ракетног штита, може довести до поништавања свих ранијих споразума у стратешкој области.

„Изазива забринутост и то што друге земље развијају потенцијал нових прецизних система који су налик на атомске експлозивне направе мале снаге, стратешке ракете са конвенционалним пуњењем, надзвучне конвенционалне системе намењене наношењу удара у кратком временском интервалу и на великој удаљеност. Пажљиво пратимо развој такозване концепције разоружања моменталног глобалног удара“, рекао је Путин.

Нагласио је да је „противракетни штит само по називу одбранбени систем“ а да је у пракси то „суштински део стратешког нападачког потенцијала“.

Ово је десети пут да се Владимир Путин обраћа Горњем и Доњем дому парламента, а ове године то чини на 20. годишњицу Устава Руске Федерације.

Обраћање се сматра представљањем стратешких циљева и задатака за наредну годину.

Путиновом обраћању у Георгијевској сали Кремља присуствовало је 1.100 људи – поред свих посланика оба дома парламента присуствује и цела Влада са премијером Дмитиријем Медведевом на челу, као и губернатори, представници судова, верских заједница.

Корупција и међуетнички сукоби главни изазови Русије

Руско друштво и држава морају заједнички да се боре против међуетничких конфликта у којима се одражавају сви проблеми са којима се Русија суочава укључујући и корупцију, истакао је Путин.

Међуетничке сукобе и напетост, како је рекао, провоцирају „не представници неких народа, већ људи који су лишени било какве културе, који не поштују ни своју ни туђу кутуру“.

У оне који провоцирају међуетничке конфликте, Путин је убројао поједине људе који долазе са Кавказа, представнике такозваних „етничких мафија“, корумпиране припаднике полиције и судства, као и руске национисте „који користе сваку трагедију да би изазивали мржњу и погроме“.

„Ми морамо заједно да се ухватимо у коштац са тим изазовом, морамо да заштитимо међуетнички мир, а то значи јединство нашег друштва, јединоство и целовитост руске државе“, рекао је руски председник.

Као још један проблем са којим се Русија суочава, а који провоцира међунационалне конфликте, руски председник је апострофирао илеглане мигранте.

Илегална миграција, каже, уништава берзу рада, води повећању криминала, па у ту област мора да се „уведе ред“.

Руски председник предложио је да се уведу радне дозволе на нивоу региона чију би цену одређивао сам регион и који би страном раднику давали многућност да ради само у тој области.

Путин је такође предложио јачу контролу уласка страних држављана у земљу и боље прећење оних страних држављана који у Русију могу туристички да уђу без визе, а онда то искористе да би радили илегално.

За оне који прекрше закон, руски председник предлаже казну забране уласка у Руску Федерацију од три до 10 година.

Путин је поручио и да Русија треба да уреди законе о миграцији и раду тако да привлачи професионлце, високо образоване раднике „који знају руски језик и који су из културе блиске нашој.“

Пренос Путиновог обраћања.

Пренос Путиновог обраћања.

Русија се не намеће као супердржава

Русија тежи да буде лидер на међународној сцени који штити међународно право и суверенитет држава, али не претендује да буде супердржава која намеће своје интересе, рекао је Путин.

„Ми не претендујемо на звање наддржаве, које означава тежњу ка светској или регионалној хегемонији, не мешамо се ни у чије интересе, не намећемо се као покровитељ, не покушавамо никога да учимо како да живи, али тежимо ка томе да будемо лидери који штите међнародно право, који теже поштовању националног суверенитета, независности и самодовољности народа“, рекао је Путин.

Посебно истакао позитивну улогу Русије у решавању кризе у Сирији рекавши и да је та ситуација показала да је све конфликте и кризе могуће решавати мирним путем без примене силе.

Русија, додао је Путин, при решавању сиријске кризе ниједном није угрозила своје националне интересе.

Опорезовати и руске грађане са оф-шор рачунима

За све грађане Руске Федерације који су крајњи корисници рачуна у оф-шор зонама, Путин је предложио да буду опорезовани према руским пореским законима, најавивиши тиме наставак такозване „деофшоризације“ која је у Русији почела прошле године, с циљем да се што више руског новца врати у Русију.

„Желите у оф-шор зоне- изволите – али новац овамо“, рекао је Путин.

Руски председник је такође предложио да страним компанијама, односно свим компанијама које нису регистроване као руски правни субјекти буде онемогућено да користе бенефиције које даје држава, укључујући и државне кредите и гаранције.

Неруским компанијама, према Путиновом предлогу, не би требало дозволити да добијају послове чији је наручулац држава или да улазе у уговорне односе са компанијама са државним капиталом.

„Укратко, ако желите да добијате субвенције и бенефиције и тиме подижете свој профит, изволите – региструјте се у Русији“, поручио је Путин.
Извор: РТС.срб

 

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *