Свијет

Путин и Обама потврдили прекид ватре и рат против ИД и Џебхат ан-Нусра – до њиховог краја

МОСКВА ЋЕ ДОГОВОРЕНО „ОБЈАСНИТИ” АСАДУ, А АМЕРИКАНЦИ – „ОПОЗИЦИЈИ” КОЈУ ПОДРЖАВАЈУ

  • Опозиционари ће обуставити ратна дејства против Оружаних снага Сирије и јединица које им пружају подршку. И опозиција – уколико буде поштовала примирје – неће бити изложена нападима владиних снага њихових савезника
  • ПУТИН: “Исламска држава, Џебхат ан-Нусра и друге терористичке организације потпуно су искључене из режима прекида ратних дејстава. Удари по њима наносиће се и даље”
  • ОБАМА: Сада је најважније да сиријски режим и наоружана опозиција на позитиван начин одреагују на договорено. постигнути договор ће олакшати страдања сиријског народа, убрзати политички процес и потпуно разбијање Исламске државе         

         РУСКИ лидер Владимир Путин изјавио је ноћас да су он и Барак Обама одобрили договор о прекиду ватре у Сирији који би ступио на снагу у поноћ 27. фебруара.

         „Управо сам телефонски разговарао са председником САД Обамом. Иницијатива за разговор била је наша, али је заинтересованост несумњиво била обострана. Одобрили смо заједничку изјаву Русије и САД, које су копредседнице Међународне групе за подршку Сирији, о прекиду ратних дејстава у тој земљи”.

         Председник Русије је нагласио да све сукобљене стране у Сирији до поднева 26. фебруара морају да потврде Русији или САД “своју приврженост прекиду ватре”.

         Путин је открио да ће руски и амерички овлашћени високи официри заједно – на војним картама – означити територије унутар граница Сирије које држе терористичке групације против којих ће војне операције Ваздушно-космичких снага Русије и коалције коју предводе САД – бити настављене.

         Према његовим речима, опозиционари ће обуставити ратна дејства против Оружаних снага Сирије и јединица које им пружају подршку. И опозиција – уколико буде поштовала примирје – неће бити изложена нападима владиних снага њихових савезника.

         „Појавила се коначно реална шанса да се стави тачка на вишегодишње крвопролиће и насиље у Сирији. Убеђен сам да су дејства усклађена са америчком страном у стању да на коренит начин преокрену кризну ситуацију у Сирији” – нагласио је Путин.

         Додао је да ће са реалним прекидом ватре бити створени услови за “истински политички процес у форми широког међусиријског дијалога у Сирији под покровитељством Уједињених нација”.

         Руски лидер је открио да је Русија преузела обавезу да о договореном “поразговара са званичним Дамаском”. Истовремено је изразио очекивање да ће Американци урадити исто са својим савезницима и сукобљеним странама у Сирији које они подржавају.

         Поновио је да прекид ватре и непријатељстава неће важити за Исламску државу и друге терористичке групације у Сирији:

         „Исламска држава, Џебхат ан-Нусра и друге терористичке организације потпуно су искључене из режима прекида ратних дејстава. Удари по њима наносиће се и даље”.

Путин и Обама потврдили прекид ватре и рат против ИД и Џебхат ан-Нусра – до њиховог краја

Путин и Обама потврдили прекид ватре и рат против ИД и Џебхат ан-Нусра – до њиховог краја

Ноћас се истим поводом огласио и Барак Обама. Амерички председник је поздравио нови договор о Сирији за који је рекао да је достигнут “уз одлучујућу улогу Русије и САД”.

Према ономе што је објавила Бела кућа, Обама је нагласио да је сада најважније да сиријски режим и наоружана опозиција на позитиван начин одреагују на договорено.

Амерички лидер је изразио наду да ће постигнути договор олакшати страдања сиријског народа, убрзати политички процес и потпуно разбијање Исламске државе.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара