Свијет

Пуцање светског дужничког балона

7d370f87f5d7e935642f

Зашто толико политичара широм света изјављује да је дужничка криза “завршена” када у исто време широм планете дуг према бруто националном дохотку наставља да се пење до небеса?

Глобална економија као никад до сад није видела овакав један “мехурић” сувереног дуга, а који данас искусујемо. Сједињене Америчке Државе, Јапан и скоро све важније државе у Европи се у целости даве у дуговима.

У претходним годинама, тамо у Европи, смо доста чули о мерама одрицања, али дуг према бруто националном дохотку наставља да се у Грчкој, Шпанији, Италији, Ирској и Португалу пење. Генерално, већина економиста сматра да уколико је однос дуга према БНД 100 %, онда је достигнут и “ниво опасности”, а већина економија у Западном свету је или прешла тај ниво или се убрзано примиће истом.

Однос дуга САД према БНД је од 2007. године порастао за 66,6 % , док је Влада САД за време првог председничког мандата Барак Обаме нагомилала више дуга него што је то успела, свезаједно, за време мандата првих 42 америчка председника.

Овај сулуди мехурић сувереног дуга ће наставити да се шири све док не дође судњи дан, када ће читав систем изнутра да пукне.

Нико не зна када ће тај моменат да наиђе, али, без икакве сумње, он наилази.

Пре једне десетљетке владини службеници су проценили да ћемо сада да пливамо у државним вишковима. Међутим, ми сада испред себе гурамо билионске дефиците.

Истина је да државни дугови постају монстроузни проблеми широм земаљске кугле. Само погледајте како су током претходних пет година дугови уздуж ове планете нарасли у односу на бруто националне дохотке (БНД):

Сједињене Америчке Државе

Однос дуга према БНД у 2007. години: 66,6 %
Однос дуга према БНД у 2012. години: 103 %

Уједињено Краљевство (Британија)

Однос дуга према БНД у 2007. години: 43,4 %
Однос дуга према БНД у 2012. години: 85,0 %

Француска

Однос дуга према БНД у 2007. години: 63,7 %
Однос дуга према БНД у 2012. години: 86,0 %

Немачка

Однос дуга према БНД у 2007. години: 67,6 %
Однос дуга према БНД у 2012. години: 80,5 %

Шпанија

Однос дуга према БНД у 2007. години: 39,6 %
Однос дуга према БНД у 2012. години: 69,3 %

Ирска

Однос дуга према БНД у 2007. години: 24,8 %
Однос дуга према БНД у 2012. години: 106,4 %

Португал

Однос дуга према БНД у 2007. години: 63,9 %
Однос дуга према БНД у 2012. години: 108,1 %

Италија

Однос дуга према БНД у 2007. години: 106,6 %
Однос дуга према БНД у 2012. години: 120,7 %

Грчка

Однос дуга према БНД у 2007. години: 106,1 %
Однос дуга према БНД у 2012. години: 170,6 %

Еврозона као целина

Однос дуга према БНД у 2007. години: 68,4 %
Однос дуга према БНД у 2012. години: 87,3 %

Јапан

Однос дуга према БНД у 2007. години: 172,1 %
Однос дуга према БНД у 2012. години: 211,7 %

Debt-bubble-NOW

Како ће се све ово завршити ?

Па, имаћемо једну брљотину, али ће у исто време бити јако тешко казати када ће сам систем да пукне због тога што је натоварен превеликом гомилом дуга. Неке нације као Јапан су у стању да контролишу врло високе дугове због тога што унутар државе имају врло високе штедне улоге својих грађана. До овог момента, невероватних 95 % свих јапанских државних обвезница је купљено унутар самог Јапана. Међутим, друге нације ће посрнути због нагомиланог државног дуга и пре него што достигну однос дуга према БНД у износу од 100 %.

(Напомена: децембра месеца 2012. године светски познати финансијски аналитичар Max Keiser је изнео да очекује да априла месеца 2013. године започне крах западних финансија. Према његовим проценама, крах ће започети у Јапану, јер ни Јапанци више неће бити у стању да одрже стабилност у својим финансијама, а како горе наведено. Финансијски крах ће се са Јапана пренети на САД и читаву Европску унију. Ову процену Max Keisera читаоци би требали да прихвате као једну озбиљну могућност.).

Када једна влада нагомила огромне количине дуга, она се игра са ватром. Ви можете привремено нагомилати читаве планине државног дуга, али тај дуг вас на крају увек сустигне.

Током претходних 10 година државни дуг САД је у просеку растао 9,3 % годишње, али целокупно гледајући америчка економија је годишње расла у просеку за само 1,8 %. То је, према свакој дефиницији, неиздржљиво.

Доћи ће дан када ће се платити огромна цена овој “пијаној журци” у коју се током последњих десет година упустила савезна Влада САД, када је нагомилала овај дуг (напомена: спољни дуг САД сада износи 16 билиона долара, и он се у америчким званичним медијима увек и помиње, како би се створио утисак да је он и једини и свеукупни дуг који САД имају. Међутим, како би стабилизовала своје финансије, влада САД је незаконито преузела и потрошила унутрашње државне фондове, као на пример Фонд пензијског осигурања, тако да је крајем 2012. године амерички унутрашњи и спољни дуг, према независним аналитичарима, износио невероватних 222 билиона долара (!!!) који се никада не могу отплатити.).

Током првог председничког мандата Барака Обаме, количина новог дуга којег је савезна Влада САД нагомилала износи, и дели се на 50,521 долара по свакој америчкој породици. Ова цифра је једно потпуно лудило.

Уколико сте у стању до то поверујете, ми смо нагомилали више новог државног дуга за време Обаме него што смо то урадили од времена полагања заклетве Џорџа Вашингтона до краја мандата администрације председника Клинтона.

Уколико наставимо да гомиламо толико дуга, једна велика криза ће током неког момента да се и појави. Када тај моменат наиђе, можемо видети хаос уздуж читавог глобалног финансијског система.

Још једном, нико тачно не зна када ће мехурић сувереног дуга да пукне, али ако наставимо да идемо овом стазом на којој се сада налазимо, то ће се током неког момента неизбежно и десити.

Према професору Carmen Reinhart-u, када овај мехурић заиста буде пукао, ствари могу врло брзо да доживе расплет …

“Ови процеси нису линеарни” упозорава професор Reinhart. “Ви можете привремено повећати дуг а да се ништа не деси. После тога ударате у зид и – бум – оно што на први поглед изгледају минијатурни финансијски шокови, које тржишта у другим околностима лако упијају, одједанпута постају нешто велико”.

Током неког момента глобални финансијски систем ЋЕ УДАРИТИ У ЗИД о којем вас професор Reinhart упозорава.

Да ли сте спремни за то ?

Michael Snyder

извор: The economic collapse

превео: Бранко Филиповић

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *