Свијет

Председник Путин: трећи мандат, прва година

В.Путин на заседании Коллегии министерства обороны РФ

Поверење руских грађана према Владимиру Путину и даље је велико. Годину дана после председничких избора његове подухвате подржава 65% анкетираних. Главним достигнућем шефа државе испитаници Левада-центра наводе то што је Путину пошло за руком да врати Русији статус велике светске силе, да ојача закон и правни поредак, да повећа плате и пензије.

Председнички избори у Русији су одржани 4. марта 2012. године. Владимир Путин је сакупио више од 63% гласова бирача и уверено је претекао све супарнике. Основне тачке будућег председничког програма Путин је представио у својим предизборним чланцима. Он је затражио да се ослонац стави на диверзификацију економије, масовни раст инвестиција и стимулисање приватне иницијативе. Важним основама за националну безбедност Путин је назвао економију и поставио циљ: отворити за 20 година најмање 25 милиона нових радних места.

Вектор спољне политике је успостављање тесних веза са другим државама. Један од главних задатака које је поставио пред собом председник је популаризација евроазијске интеграције. У њену корист Путин се изјаснио још 2011. године, када је одобрио формирање Евроазијског савеза. 2012. године било је објављено формирање Евроазијског парламента. А када су САД преко шефа Стејт департмента Хилари Клинтон почеле да говоре о покушају советизације простора ЗНД, Путин је одговорио прилично оштро.

Мене чуди што наше колеге из иностранства говоре да када идемо путем интеграције, то је препород амбиција Русије као Совјетског Савеза. За нас је то природни процес. Имамо нешто што друга интеграциона обједињења немају – велики руски језик, заједнички менталитет, заједничку саобраћајну инфраструктуру, неупоредиву са другим земљама и интеграционим обједињењима, кооперацију између важних грана економије.

Од маја 2012. године Владимир Путин већ у рангу председника Русије извршио је 11 страних посета, између осталог Мексику на самит Г-20. такође је посетио Кину, Индију, Немачку, Француску, Велику Британију, Туркменију, Таџикистан и друге земље. У јуну отворио је Петербуршки међународни економски форум, а у септембру самит АТЕС у Владивостоку.

Унутар земље, 2012. година је постала етапа у борби против корупције. У новембру Путин је изјавио да самовоља и корумпираност чиновника коче развој земље. Почела је истрага великих проневера у холдинзима Рособоронсервис и Росагролизинг. Да ово није просто кампања, председник је потврдио лично.

Питања везана за корупцију директно су повезана са развојем економије и тржишта. У суштини све земље са тржиштима у развоју су погођене том патологијом. Али то не говори да морамо да затворимо очи пред тим, да кажемо да је то традиција, тако је било и тако ће бити увек. Против тога се треба борити доследно и упорно. Треба повећати казне и постићи на крају да свако кажњавање у тој сфери буде неопозиво.

Један од важних корака Путинове администрације постао је почетак широке политичке реформе у Русији. Њен циљ је да се уведе принцип партнерства државе и друштва, истиче политиколог Леонид Пољаков.

Смисао се састоји у томе да је потребно максимално широко учешће грађана у политичком процесу. Ради тога се примењује закон о формирању странака са 500 људи у саставу, о директним изборима губернатора, почиње да се активира процедура за избор чланова Савета Федерације. Председник је унео у Државну думу нови закон о парламентарним изборима. Предвиђа се смањење пролазне границе до 5%, уводи се мажоритарно-пропорционални систем. Тачније половина парламента ће се бирати по једномандатним окрузима, што ће дати могућност независним кандидатима и малим странкама да се озбиљно боре за заступљеност у Државној думи. У том смислу ову годину Путиновог мандата бих истакао као годину кретања ка савршенијим формама демократије.

Политиколог је уверен: ова година сведочи о томе да је Путин човек и политичар који је достигао зрелост, који схвата своју принципијалну одговорност за земљу. А 2018. година за председника је могућност да поднесе извештај руским грађанима за изабрану стратегију. Владимир Путин има све основе да рачуна да ће циљеви које је формулисао у предизбором програму бити достигнути.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *