Вијести, Свијет

Почео транспорт хемијског оружја из Сирије

Дански теретни брод са првим контингентом хемијског оружја које треба да буде уклоњено из Сирије напустио је сиријску луку Латакију и ушао у међународне воде, саопштила је у уторак Организација за забрану хемијског оружја (ОПЦВ).

„Брод је у морнаричкој пратњи Данске и Норвешке, као и Сиријске Арапске Републике и остаће на мору док не пристигне додатни хемијски материјал“, каже се у саопштењу ОПЦВ али се не прецизира са којих локација би он требало да стигне.

Најављено је да ће у арсеналу који се транспортује бити и око 20 тона нервног гаса сарина, пренеле су агенције.

Пролазак данског брода са хемијским оружјем кроз међународне воде обезбеђен је захваљујући „морнаричкој пратњи“ Русије, Данске, Норвешке и Кине.

hemijsko_620x0

Према плану, хемијско оружје биће транспортовано из Латакије до луке у Италији где ће бити пребачено на брод америчке морнарице на којем се налази опрема за уништавање тог оружја у мору, наводи АФП.

Првобитно је планирано да уклањање сиријског хемијског оружја буде извршено пре 31. децембра прошле године, али је тај рок истекао, а нови још није одређен.

Крај 2013. године као крајњи рок за уклањање главних оружаних компоненти из сиријског хемијског арсенала био је прва важна прекретница према споразуму Русије и САД који је подржао Савет безбедности УН, а који има за циљ елиминисање целокупног хемијског оружја Сирије до половине ове године.

Ескалација грађанског рата у Сирији, логистички проблеми и лоше временске прилике омели су претходно операцију транспортовања хемијских агенаса до луке Латакија.

Извор: Новости

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *