Свијет

Побуњеници у Јужном Судану убили више од 100 људи

013267

Побуњеници у Јужном Судану напали су породице из противничког племена и њихову стоку и убили више од 100 људи, већином жена и дјеце, изјавио је данас један званичник.

Овај напад представља највеће насиље које се догодило у провинцији Џонглеј откако је 2011. у племенским сукобима убијено 900 људи, саопштиле су Уједињене нације.

Побуњеници, потпомогнути припадницима племена Мурле, напали су из засједе колону припадника племена Лоу Нуер, рекао је гувернер Џонглеја Куол Мањанг, истичући да је убијено и 14 војника који су пратили колону.Међународни комитет Црвеног крста послао је један медицински тим да помогне рањенима, јавио је Ројтерс.

Откако је стекао независност од Судана у јулу 2011. године, нафтом богати Јужни Судан покушава да успостави контролу над удаљеним територијама, препуним оружја након 22-годишњег грађанског рата и разореним међуетничким сукобима.

Према подацима УН, у држави Џонглеј од стицања независности Јужног Судана убијено је више од 1.500 људи.Јужни Судан оптужује Судан да доставља оружје и муницију побуњеницима у Џонглеју, што Картум пориче.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *