Свијет

Милиони Индуса на ритуалном купању у Гангу

028111

Десетине милиона Индуса нагрнуле су у свете воде индијске ријеке Ганг да се окупају, пошто је данас највеселији дан током највећег вјерског фестивала у свијету Кумб Мела.

Пепелом посути наги свеци предводе ритуално купање пред зору које, према вјеровању, чисти ходочаснике од гријехова. За њима су у воду у Алахабаду, на сјеверу Индије, кренули милиони вјерника. У овом граду који има 1,2 милиона становника, јутрос се окупило невјероватних 40 милиона.Хиљаде волонтера и полиција савјетују ходочасницима да се само накратко поквасе и изађу из воде како би направили простор за оне који пристижу иза њих.

Кумб Мела, који је почео прошлог мјесеца, а завршава се у марту, одржава се у Алахабаду сваких 12 година. Мањи, слични догађаји одржазвају се сваке три године на другим мјестима широм Индије.Овогодишња свечаност је велика чак и према претходним стандардима, а астролози кажу да ће распоред планета какав се виђа једном у 147 година бити нарочито повољан за неке ходочаснике.

Обредно купање се обавља у области названој Сангам, на ушћу ријека Ганг, Јамуна и треће митске ријеке Сарасвати.Вјерници вјерују да их купање у тој води прочишћава од гријеха и ослобађа од циклуса поновног рођења.“Ово је вријеме када су шансе за духовно спасење на врхунцу“, каже индуски свештеник Парушрам Шастри.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *