Вијести, Свијет

По новом закону: Дечак, девојчица или нешто треће

beba-porodica_620x0-620x330

Берлин – У Немачкој ступају на снагу промене закона о персоналним подацима, које дају могућност за “трећи пол“, односно, право матичару да новорођенчету, чији се пол не може безусловно и несумњиво дефинисати, у књиге рођених не упишу пол.

Ове промене се односе на све случајеве такозваног “интерсексуалитета“, односно, хермафродита, према подацима немачког Министарства унутрашњих послова.

Циљ ових промена је да се избегне притисак на родитеље да се одмах, по рођењу, изјасне о полу детета, без могућности да сачекају његов даљи развој.

Тиме се, такође, преносе данас немачки медији, жели да се избегну патње погођених особа, које, рецимо, током живота изабере промену пола и одлуче се за супротни, од уписаног у књиге рођених.

Медији указују да се тиме неће радити о стварању “трећег пола“, већ пружању могућности да се особа, чији је полни идентитет нејасан, у току сазревања одлучи за жељени пол.

Групе интерсексуалаца, преносе медији, већ дуже времена траже да се донесу одлучујуће мере, како би погођене особе избегле дискриминацију и свој статус и правно и друштвено могле да се осигурају.

У многим ваневропским землљама, међу којима је и Аустралија, интерсексуалност у међувремену правно дефинисана и призната, поред мушког и женског пола, а у Немачкој се, међутим, према наводима Министарства унутрашњих послова које преносе медији, не жели стварање “трећег пола“, јер је та категорија некомпатибилна са немачким правним системом, него олакшавање ситуације погођеним особама.

Држава је овим путем услишила захтев немачког Савета за етику, написан на 110 страна о тешким судбинама хермафродита и, премда ова тема не интересује баш претерано много 80 милиона Немаца, законске измене ће омогућицти за око 100.000 људи, цицји пол је нејасно дефинисан, избегавање тешке дискриминације и других проблема, оцењују аналитичари.

То, истовремено, значи да ће многа деца бити поштеђена различитих операција на гениталијама, које ће, на захтев родитеља и уз родитељску најбољу намеру, изводити лекари, преносе медији, који се, такође, позивају и на Библију и да је Бог створио човека и жену.

Танјуг

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *