Вијести, Регион

Косово, више бирача него пописаних

Untitled-10

На списковима за локалне изборе на Косову појавило се неколико стотина хиљада бирача албанске националности више него што је пописано. Проблеми са списковима биће тема разговора премијера Дачића и Кетрин Ештон.

Премијер Ивица Дачић најавио је да ће у понедељак у Луксембургу, где се одржава прва седница Савета за примену ССП-а између ЕУ и Србије, са високом представницом ЕУ Кетрин Ештон разговарати о проблемима пред локалне изборе на Косову. То је и прилика, каже премијер, да Београд укаже високој представници ЕУ на неправилности у бирачким списковима на КиМ.

Поставља се питање како је бирачки списак дужи него списак са пописа. Две недеље до избора на КиМ, на евиденцији је, према подацима Београда, неколико стотина хиљада бирача албанске националности више.

„Сада ће то бити предмет анализе и расправа, мислим да се по сваку цену морају избећи манипулације било у бирачким списковима, било у резултатима гласања“, рекао је премијер Дачић.

Парадоксима није крај. Има случајева да они за које се гласа не могу да гласају, попут кандидата за одборника у Ораховцу који није у бирачком списку. Има примера и да је из породице прихваћена пријава само једног члана.

„Мој отац је прихваћен а мајка није, мислим да тај првостепени процес прихватања пријава није добро одрађен и да је било пуно пропуста, намерно или не, не знам“, каже Ненад Рикало, члан Централне изборне комисије.

Иако је тек три дана у ЦИК-у, Рикало каже да то не може да остане нерешено.

Када је реч о инцидентима на КиМ, премијер Дачић сматра су повезани са притисцима да Срби не изађу на изборе и да су то координисани притисци који долазе из Приштине.

„Легално и легитимно је да се нападају Срби који прихватају став Владе Србије, и то раде они који примају плате из буџета Србије“, истакао је премијер.

Он је поновио да су потези из Београда усмерени ка стварању јединства.

„Не треба Срби да учествују на изборима да би помагали Тачију, него српском интересу. Што мање Срба на изборима, мање власти за Србе, нама треба власт да победимо прво сами себе и сујету“, рекао је Дачић.

Од скоро 40.000 расељених са Косова који су се пријавили за гласање, Централна изборна комисија у првом кругу прихватила је сваког шестог. Скоро 16. 000 људи се жалило на одлуку, комисија није прегледала све, али је за сада усвојила четири хиљаде жалби.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *