Вијести, Свијет

Она пије вотку и бори се за Шкотску

Мери Блек из Шкотске има само 20 година и најмлађа је посланица у британском парламенту још од 1667. године. Како је најавила, трудиће се да Шкоти добију нови референдум о независности.

Мери Блек из Шкотске народне партије (СНП) највеће је изненађење британских избора, не само зато што је толико млада успела да уђе у парламент већ зато што је у својој изборној јединици потукла представника лабуриста и бившег министра спољних послова у сенци Дагласа Александра, који је први пут изабран за посланика када је она била беба. Она је освојила чак 5.000 гласова више од њега у Пејслију и јужном Ренфрувширу.

– Нисам веровала да је ово могуће, али људи су баш љути на лабуристе. Сада је на нама да нешто променимо – рекла је Мери након победе.

Оштроумна Шкотланђанка студира политичке науке у Глазгову, обожава да гледа фудбал, а „смирноф ице“ вотку описује као „пиће за богове“.

Њој је у предизборној кампањи помогао отац Алан, иначе учитељ у пензији, а сама Мери каже да је одувек била политички мотивисана за остваривање социјалне правде.Она се потом прикључила СНП због „неправде и сиромаштва који владају у друштву“.

– Једини начин да добијемо шта нам је обећано јесте да имамо јаку СНП групу у Вестминстерској палати како би се наши гласови чули – рекла је Мери.

У својој политичкој „каријери“ учествовала је на демонстрацијама против рата у Ираку, а посебно се истакла током кампање око референдума за независност Шкотске у октобру 2014. Тада је говорила на митинзима, па често и вређала политичке неистомишљенике, што су појединци критиковали, али управо тада упала је у очи врху странке који ју је касније поставио за посланичког кандидата.

Мери Блек из Шкотске

Мери Блек из Шкотске

– И даље живим сан о независности Шкотске. Урадићу колико могу да тај сан и остварим – истакла је млада посланица.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/491804/Ona-pije-votku-i-bori-se-za-Skotsku

Извор: ФСК

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *