Вијести, Свијет

Око 800 Украјинаца још опкољених у „јужном џепу” за слободу нуди своје стране инструкторе

ПОНОВО БОРБЕ ОКО ДОЊЕЦКОГ АЕРОДРОМА, АЛИ КИЈЕВСКА ХУНТА НЕМА ДОВОЉНО СНАГА ЗА ОЗБИЉАН НАПАД НА МИЛИОНСКИ ГРАД

  • Закључен споразум између војног врха ДНР и опкољених украјинских јединица према којем ће, у случају гарантовања безбедности њиховим преосталим припадницима (око 800), команди устаника бити предати необориви докази о учешћу западних земаља у грађанском рату у Украјини – живи страни плаћеници и инструктори
  • Заробила их је и разоружала украјинска војска – приликом покушаја да униште штаб њене 79. падобранске бригаде и да ликвидирају њену команду

        

ОКО аеродрома Доњецка и данас поподне су вођене борбе. Експлозије су се могле чути у свим деловима главног града ДНР.

         Било је пуцњаве и на периферији Доњецка, али постоје стручне процене да украјинска „казнена експедиција” тренутно нема довољно снага за озбиљан напад на милионски град.

         Артиљеријски напади и на центар Доњецка не могу се назвати припремом за заузимање града, казао је новинарима Александар Захарченко, кога је парламент 8. августа изабрао за премијера Доњецке народне републике.

         По његовим речима, објекти које гађа украјинска армија немају стратешки значај.

         „Противник избегава директан борбени контакт, зато гађа град артиљеријом. Ми артиљерију немамо, али нам је морал многи већи” – рекао је он.

         Захарченко је саопштио да се борбе тренутно воде код Јеленовке и Амвросијевке (предграђа Доњецка).

         Војни врх Доњецке Републике данас је објавио и са чиме су се украјинске снаге извукле из „јужног џепа”:

         Од целе 72-ге бригаде – преживело и извукло се 410 војника и официра, заједно са рањенима (мање од једног батаљона).

         Од 24-механизоване бригаде спасило се око 500 њених припадника који су успели да извуку и већи део војне технике.

         Сви припадници пограничног одреда из Мариновке „нестали без трага”.

         Од целе 79-те бригаде спасила се шачица, али тачне податке Кијев крије. Из 51-ве бригаде преживела једна чета.

         Армија ДНР се у „јужном џепу” дочепала безмало 70 тенкова и других оклопних возила, ракетних бацача, хаубица, зенитно-ракетних система „Оса”…

         „Војници који су опкољени у „јужном џепу” су се практично већ предали. Тамо је остало 800 људи” – истакао је Захарченко.

         Устаници су саопштили да „у складу с постигнутим договором „џеп” већ напуштају рањени и тешко рањени припадници опкољених украјинских бригада.

         Осим тога, закључен је споразум према којем ће, у случају гарантовања безбедности преосталим припадницима украјинских јединица, команди устаника бити предати необориви докази о учешћу западних земаља у грађанском рату у Украјини, конкретно – живи страни плаћеници и инструктори.

         Исте је разоружала и заробила украјинска војска и приликом покушаја да униште штаб 79. падобранске бригаде и да ликвидирају њену команду.

         По речима официра који се предао, тај инцидент је био преломни фактор приликом доношења одлуке украјинских војника да престану да пружају отпор.

         Борци Новорусије су припремили успешну заседу код места Марјановка у коју су упали припадници дњепропетровског 40. батаљона територијалне одбране Кривбаса (град Кривој Рог).

         Само према званичним подацима, у нападу су убијена двојица, а рањено је 7 припадника тог „казненог одреда”. Међу убијенима је и командант те дњепропетровске јединице.

Око 800 Украјинаца још опкољених у „јужном џепу” за слободу нуди своје стране инструкторе

Око 800 Украјинаца још опкољених у „јужном џепу” за слободу нуди своје стране инструкторе

Управо су припадници те јединице ових дана на једном контролном пункту убили оца четворо деце Владимира Гусаковског, волонтера који је превозио избеглице и довозио хуманитарну помоћ, чак и украјинским војницима.

При том, егзекутори из Кривбаса описивали су на друштвеним мрежама смрт Гусаковског као ликвидацију „терористе-самоубице” и запленили су његов аутомобил.
Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *