Вијести, Свијет

Обама спреман да крене у рат – Русија реагује

Амерички предсједник Барак Обама одлучио је синоћ да упути директну војну помоћ побуњеницима у Сирији, саопштила је Бијела кућа, пренио је синоћ Ројтерс.

Обама је, како наводе агенције, одлучио да „промијени лист“ када је Њујорк тајмс објавио документ који је показао да у Вашингтону већ неко вријеме циркулише документ који доказује да је режим Башара ал Асада користио хемијско оружје у Сирија. Тиме је Дамаск „прегазио црвену линију“ коју је зацртао Барак Обама.

Та линија зацртана је још у априлу, подсјећа РТС, и додаје са су САД и тада рекле да Дамаск не смије да је пређе. Иако Бијела кућа сада има доказе о употреби хемијског оружја, у администрацији Барака Обаме још увијек постоје дубоке подјеле око наредних потеза, пошто је, бар до сада, Вашингтон вјешто избјегавао да се умијеша у сиријски грађански рат.

Оно је сигурно, преносе агенције, је да су сви мировни покушаји Америке када је реч о Сирији пали у воду и могу се означити као неуспјели, а сада је и Обамин маневарски простор у великој мјери додатно смањен послије уласка бораца Хезболаха у сукоб на страни Асада, чиме се добар део устаничког покрета нашао на ивици колапса, пише Њујорк тајмс.

Обама се већ недјељама налази под озбиљним притиском да се укључи у рат у Сирији, при чему су Бил Клинтон и Џон Мекејн најозбиљнији заговорници интервенције.

Русија: Нисте нас убиједили

Недуго након што је ова вијест обишла свијет, реаговала је и званична Москва, која има потпуно другачије ставове од САД када је у питању Сирија и којој се замјера да наоружава сиријског предсједника.

Званична Русија наиме уопште није убијеђена у релевантност доказа које нуде САД.

„Америка је покушала да нам презентује информације о употреби хемијског оружја у Сирији од стране режима, али искрено, ми мислимо да они уопште нису увјерљиви“, казао је Јуриј Ушаков, помоћник руског предсједника Владимира Путина.

Сличан став изнио је и предсједник комитета за спољну политику доњег дома руског парламента Алексеј Пушков, који је на свом профилу на Твитеру написао да су амерички докази фабриковани.

„Информације о употреби хемијског оружја од стране Асада су фабриковане на истом мјесту гдје и лажи о томе да је Садам Хусеин посједовао оружје масовног уништења“, написао је Пушков на Твитеру и сугерисао да би САД могле то да искористе да би оправдале уплитање у конфликт између званичних снага и побуњеника у Сирији.

„Обама је кренуо истим путем као и Џорџ Буш“, додао је он.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *