Вијести, Свијет

Дамаск: Оптужбе о хемијском оружју изговор САД да уђу у рат

Након што је Вашингтон саопштио да има доказе да су снаге сиријског режима користиле хемијско оружје и обећао војну помоћ побуњеницима, званични Дамаск је данас одбацио ове тврдње, истичући да су оне само изговор да би се САД умешале у грађански рат у Сирији.

Слична је и реакција Москве, која је указала да је амерички председник Барак Обама кренуо истим путем као и његов претходник Џорџ Буш у Ираку, док је ЕУ истакла да је неопходно у Сирију послати инспекторе УН.

Америчке обавештајне службе су саопштиле да су закључиле да су снаге сиријског председника Башара ал-Асада користиле хемијско оружје у мањем обиму против побуњеника у грађанском рату у Сирији и да је у тим нападима убијено од 100 до 150 људи.

Убрзо пошто је процена изнета, Вашингтон је запретио да ће заузети драматично чвршћи став према Сирији, најавио да ће војно подржати побуњеничке борце, а према писању „Вол стрит журнала“ (Wall Street Journal), вероватно и увести ограничену зону забране летова изнад кампова за обуку побуњеника.

Обама је недавно затражио конкретне доказе да је у Сирији употребљено хемијско оружје, а раније је више пута поновио да би то представљало „црвену линију“ и да би у том случају САД морале да реагују.

Режим у Дамаску оштро је реаговао на тврдње Вашингтона, истичући да САД лажу како би имале изговор да се умешају у рат у Сирији и да занемарују бројна саопштења о томе да су хемијско оружје у тој земљи употребили терористи.

САД да у борби против тероризма употребљавају двоструке стандарде, оцењује Дамаск.

„Бела кућа се ослања на измишљене информације како би свалила одговорност на сиријску владу, упркос низу саопштења која потврђују да су хемијско оружје употребиле терористичке групе у Сирији“, саопштило је сиријско министарство спољних послова.

Сличну осуду Вашингтона због изнетих тврдњи упутила је и Русија, истичући да су информације које су САД објавиле фабриковане.

„Информације да је Асад употребио хемијско оружје су фабриковане као и лажи о томе да је Садам Хусеин поседовао оружје за масовно уништење“, написао је председник комитета за спољну политику Думе Алексеј Пушков на свом „Твитер“ налогу.

Као и сиријски режим, и Пушков је сугерисао да би САД могле то да искористе да би оправдале уплитање у конфликт између званичних снага и побуњеника у Сирији.

С друге стране, сиријски побуњеници и активисти изразили су бојазан да ће Асадове снаге сада још више користити хемијско оружје, уколико САД убрзо не буду испуниле своје обећање да их војно подрже.

Побуњеници, одавно огорчени због одлагања Запада да реагује у сиријском сукобу, истакли су да Асада и његове проиранске савезнике екстремистичке групе Хезболах изјаве неће спречити, јавио је Ројтерс.

Брисел је, међутим, саопштио да наводи Вашингтона о употреби хемијског оружја додатно појачавају потребу да се у Сирију пошаљу инспектори УН и да се изнађе политичко решење за конфликт, јавио је АФП.

„Ова и друге процене још више истичу колико је важно да се у Сирији размести мисија УН за утврђивање чињеница“, рекао је портпарол високе представнице ЕУ Кетрин Ештон.

Турска, некадашњи савезник Сирије, а сада један од главних савезника побуњеника у тој земљи, истакла је да се налази САД слажу са њеним налазима и позвала је међународну заједницу да се уједини и заузме одлучнији став према режиму у Дамаску.

Са проценом САД да је Дамаск употребио хемијско оружје, укључујући сарин, сложила се и Британија, истичући да је своје доказе о употреби хемијског оружја у Сирији предала истражитељима УН и осуђујући Асадов режим јер не сарађује са истрагом. Лондон, међутим, није спреман да наоружа сиријске побуњенике упркос томе што је Обама то већ одлучио, али не искључује могућност увођења зоне забране летова или друге мере, рекао је портпарол британског премијера Дејвида Камерона, истичући да су у току хитни разговори са међународним партнерима.

НАТО је раније данас саопштио да је међународна заједница јасно рекла да је било каква употреба хемијског оружја у Сирији неприхватљива и да представља кршење међународног закона. За то време, у Сирији се, према тврдњама опозиционих активиста, настављају жестоке борбе, посебно у највећем граду у земљи, Алепу.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *