Вијести, Свијет

Обама и Путин о кризама у свету

Обама: Ово није партија шаха

„Господин Путин има другачије погледе на многа питања (основних слобода) и мислим да то није никаква тајна“

Предсједник САД Барак Обама изјавио је да сукоби у Украјини и Сирији не представљају „хладноратовску партију шаха“ у којој се САД надмећу са Русијом.

„Мада Русија има утицај на обје владе, немири у Украјини и Сирији су кренули од народа који инсистирају на својим фундаменталним правима“, казао је Обама у Толуки, гдје је учествовао на самиту Мексика, САД и Канаде.

Обама је изразио жељу да се, како је рекао, Русија на посљетку врати тим правима, али је додао да „тренутно има веома крупних неслагања“ на која је неуобичајено отворено указао предсједнику Русије Владимиру Путину.

„Господин Путин има другачије погледе на многа питања (основних слобода) и мислим да то није никаква тајна. Наш приступ у САД је да не видимо ово као хладноратовску шаховску партију у којој се такмичимо против Русије. Наш циљ је да обезбиједимо да људи у Украјини могу сами да доносе своје одлуке, да људи у Сирији могу да доносе своје одлуке, а да не дође до детонација“, рекао је Обама.

Амерички предсједник је рекао да се нада се „да ће доћи времена у којима ће Русија схватити да би дугорочно требало да буде на истој страни, да подржава исте вриједности и интересе“.

„Ипака, сада су времена јаких разлика“, рекао је Обама.

Обама (Фото: Реутерс)

Обама (Фото: Реутерс)

Предсједник САД је претходно из Мексика позвао власти Украјине да се клоне насиља и упозорио их да ће се у супротном суочити са посљедицама.

САД разматрају да се придруже партнерима из Европске уније у увођењу казнених мјера према Украјини са циљем да се окончају сукоби између власти и опозиције који побуђују страховања од избијања грађанског рата.

„Биће посљедица ако се граница прекорачи“, рекао је предсједник САД у Мексику и додао да та граница значи, поред осталог, „обезбјеђивање да се украјинска војска не умијеша у питања која би требало да рјешавају цивили“.

 

шеф руске државе Владимир Путин

Шеф руске државе Владимир Путин

ПУТИН ОБАМИ: Радикална опозиција је Украјину довела до крајње опасне црте

ТЕЛЕФОНСКИ РАЗГОВОР ПРЕДСЕДНИКА РФ И САД О СИТУАЦИЈИ У УКРАЈИНИ

КРЕМЉ је вечерас саопштио да је шеф руске државе Владимир Путин о ситуацији у Украјини телефонски разговарао са председником САД Бараком Обамом.

Наглашено је да је председник РФ у том разговору подвукао да је неопходно предузети хитне мере да се стабилизује ситуација у Украјини.

У саопштењу Кремља посебно се указује: „Председник Путин је акцентирао важност рада са радикалном опозицијом која је конфронтацију у Украјини довела до крајње опасне црте.”

Извор: Вијести онлајн, Факти

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *