Вијести, Спорт

Рускиња Сотњикова освојила олимпијско злато

Рускиња Сотњикова освојила олимпијско злато у уметничком клизању

ДОНЕЛА СВОЈОЈ ЗЕМЉИ СЕДМУ ЗЛАТНУ МЕДАЉУ, ЈУЛИЈА ЛИПЊИЦКАЈА ЗАУЗЕЛА ПЕТО МЕСТО

РУСКА уметничка клизачица Аделина Сотњикова освојила олимпијско злато у Сочију у појединачној конкуренцији.

Била је друга после кратког програма, али је у слободном наступу освојила 149,95 бодова што је 17-годишњој клизачици било довољно за коначни тријумф са 224,59 бодова.

Другопласирана је била олимпијска победница из Ванкувера – Ким Ју На из јужне Кореје (219,11), а бронзу је освојила Италијанка Каролина Костнер (216,73).

Рускиња Јулија Липњицкаја која је била убедљиво најбоља у надметању репрезентација освојила је пето место (200,57) јер је у кратком програму имала пад.

Сотњикова је освојила прво женско олимпијско злато у појединачној конкуренцији у историји совјетског и руског уметничког клизања.

РУСКА уметничка клизачица Аделина Сотњикова

Руска уметничка клизачица Аделина Сотњикова

Сотњикова је после тријумфа изјавила да је осећала огромну одговорност пред руским навијачима: „Атмосфера  је била потпуно различита од тренутака када сам постала шампионка Русије. У Сочију је цела дворала навијала стојећи”.

После њене победе, Русија има 23 олимпијске медаље, од тога: седам златних, девет сребрних и седам бронзаних. Тиме је поновила свој рекорд из Лилехамера.

***

 

Русија избила на друго место по броју освојених медаља у Сочију

У ЛИЛЕХАМЕРУ ОСВОЈИЛА 23, А У СОЧИЈУ ВЕЋ 26 МЕДАЉА – ДЕВЕТ ЗЛАТНИХ, ДЕСЕТ СРЕБРНИХ И СЕДАМ БРОНЗАНИХ

ДВА нова олимпијска злата Русији су донели њени шорт-трекисти. Прво – Виктор Ан у трци на 500 метара, а друго на истој стази – штафета у којој су, поред Ана, још били Семјон Јелистратов, Владимир Григоријев и Руслан Захаров. Они су поставили и нови олимпијски рекорд – 6 минута и 42,100 секунди.

Сребрну медаљу освојила је штафета САД (6.42,371) а бронзану Кина (6.48,341).

Захваљујући овим успесима својих тркача на клизаљкама, Русија је избила на друго место по успешности репрезентација у Сочију и осетно побољшала свој ранији рекорд на зимским Олимпијадама постављен у норвершком граду Лилехамеру.

Руси су у Лилехамеру: 23 медаље  – 11 златних, осам сребрних и четири бронзане.

Сада Русија има укупно 26 медаља: девет златних, десет сребрних и седам бронзаних. Испред ње су једино Американци – са 27 медаља.

Виктор Ан је раније наступао за Јужну Кореју под именом Ан Хен Су. Руски пасош је добио у лето 2011. године. Пре тога две године није уопште наступао због повреде, и без успеха је покушавао да уђе у репрезентацију своје земље.

Већ у сезони 2012/2013, Ан је – пошто је претходно санирао повреде колена – био победник три Светска купа под заставом Русије, а на првенству света 2013. освојио је две сребрне медаље – на 500 метара и у штафети.

У Сочију су златне медаље за РФ још освојили: уметнички клизачи Аделина Сотњикова, Татјана Волосожар и Максим Трањков, возачи боба-двоседа Александар Зубков и Алексеј Војевода, шорт-трекиста Виктор Ан, сноубордиста Виктор Вајлд и скелетониста Александар Третјаков.

Сјајна друга места за своју земљу освојили су: бијатлонисткиња Олга Вилухина и женска штафета у истој дисциплини, уметнички клизачи Ксенија Столбова и Фјодор Климов, шорт-трекист Владимир Григорјев, мушка штафета 4х10 километара у трчању на скијама, сноубордист Николај Ољуњин, санкаш Алберт Демченко, санкаши у штафети и тркачица на клизаљкама Олга Фаткуљина.

Бронзане медаље за Русију освојили су: скелетонисткиња Јелена Никитина, тркачица на клизаљкама Олга Граф, бијатлониста Јевгениј Гарањичев, уметнички клизачи Јелена Иљиних и Никита Кацалапов, шорт-трекиста Виктор Ан, фристајлиста Александар Смишљајев и сноубордисткиња Аљона Заварзина.

Извор: Факти

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *