Вијести, Регион

Свако јутро смо проналазили тела убијених Срба

Италијански генерал КФОР – а: Свако јутро смо проналазили тела убијених Срба

Мауро Дел Векио, бивши генерал италијанске војске који је предводио јединицу од 7.000 војника који су ушли на Косово у јуну 1999, након завршетка НАТО бомбардовања на Србију, рекао је за италијански лист ‘Панорама’ да су током прве три недеље мандата „извештаји о телима убијених Срба и Рома стизала на његов стол сваког јутра“, али да је то била табу тема, и да му није било дозвољено да о томе говори са новинарима.

„Убиства су се наставила и касније, али не тако често. Они који нису побегли са Косова били под сталним ризиком да буду убијени или силовани. Напуштене српске куће су сравњене са земљом или запаљена. Албанци су нападали и цркве и манастире. Њихов циљ је био да избришу сваки траг српског присуства на Косову“, рекао је Дел Векио. Данас он представља Демократску странку у италијанском Сенату.

Мауро Дел Векио, бивши генерал италијанске војске

Мауро Дел Векио, бивши генерал италијанске војске

Нико није склањао српске лешеве који су налажени на свим могућим местима. Мајке и супруге отетих Срба су преклињали званичнике да им се најдражи пронађу, али већина од њих никада нису пронађени, чак ни они који су били мртви“, рекао је Дел Векио.

Један од масакрираних Срба чији унакажени остаци су бачени у Радоњићко језеро, 1999.

Један од масакрираних Срба чији унакажени остаци су бачени у Радоњићко језеро, 1999.

Италијански недељни извештаји као „застрашујуће“ називају чињеницу да је 70 одсто од укупног броја отетих косовских Срба који су нестали после јуна 1999, нестали када је рат званично завршен.

Терористи ОВК са одсеченим српским главама

Терористи ОВК са одсеченим српским главама

Часопис је такође дошао у посед фотографија које су војници УНМИК нашли у Дечанима 2003. године, али их није објавио јер су били ‘ужасни’. Оне показују да су припадници ОВК насмејани са одсеченом главом српског резервисте. Друга фотографија показује како стављају у торбу најмање две одсечене главе. У време када су настале фотографије та зона је била зона под командом Рамуша Харадинаја.

Породице још трагају за својим најдражима

Породице још трагају за својим најдражима

Харадинаја у априлу 2013. године, Хаг ослобађа оптужби. Сведоци који су га оптуживали умрли су у чудним несрећама или им је озбиљно прећено.

Напомена: Интегралну, детаљну причу, укључујући и сведочења (италијански језик) генерала Дел Векија можете наћи овде.

Извор:  Магацин

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *