Вијести, Свијет

НСА прати скоро све шта радимо на интернету

031882

Тајни систем за надзор „Екскискор“ омогућава америчкој Националној безбједносној служби (НСА) да прати скоро све активности једног типичног корисника на интернету, пише данас „Гардијан“.

Позивајући се на повјерљива документа која му је доставио одбјегли амерички обавјештајац Едвард Сноуден, британски дневник истиче да овај програм представља најраспрострањенији систем за прикупљање података.

Лист истиче и да аналитичарима НСА није потребна претходна дозвола за претрагу електронске поште, активности на друштвеним мрежама и историје претраживања на интернету.

Инфраструктура овог система састоји се од 500 сервера, а карта свијета коју је британски лист објавио уз подужи чланак показује да су сервери распоређени на сваком континенту, како на територији америчких савезника, тако и на територији америчких ривала, попут Русије, Кине и Венецуеле.

Овај програм разликује се од других до сада објелодањених програма које САД користе за надзор на интернету јер омогућава претрагу практично сваке онлајн активности.

„Гардијан“ је објавио 32 слајда који представљају, како се стиче утисак, брифинг за обуку у оквиру НСА о томе како овај програм за надзор функционише и које су његове карактеристике, а садржај четири слајда је прекривен јер, како се наводи, открива детаље појединачних операција НСА.

Слајдови су обиљежени као „строго повјерљиви“, уз назнаку да су намијењени само особљу из САД, Британије, Канаде, Аустралије и Новог Зеланда. Направљени су 2007. године, а ознака повјерљивости ће са њих бити уклоњена тек 2032. године.

У објављеним документима се истиче и да је овај програм омогућио америчким агентима да ухвате „више од 300 терориста“.

„Гардијан“ је Сноудена интервјуисао у јуну, када је бивши обавјештајац био у Хонгконгу, након што је побјегао из НСА носећи повјерљива документа.

Лист не наводи зашто документа о програму „Екскискор“ није објавио у јуну, када је објелоданио мање моћан систем за надзор „Призма“.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *