Вијести, Свијет

Ново насиље у Белфасту, повријеђена 25 полицајца

024384

Полицајци у Белфасту употребили су синоћ гумене метке и водене топове против демонстраната који су на њих бацали цигле, флаше и петарде, а двојица полицајаца повријеђени су у новом таласу насиља у овом граду које траје већ двије вечери.

Више од 25 полицајаца повријеђено је у сукобу с демонстрантима из редова британских лојалиста, који су се побунили против намјере католичких републиканаца да организују колону којом би обиљежили годишњицу увођења затварања без судског процеса, 9. августа 1971.

Осморица полицајаца повријеђена су у насиљу претходне вечери.

Мировним уговором из 1998. године формално је завршен вишедеценијски сукоб у Сјеверној Ирској, али је Белфаст и даље подијељен између про-британских протестаната и католика, који се залажу за уједињење са Ирском.

Католици су организовали марш како би обиљежили догађај из 1971. године, када су британске власти увеле затварање без суђења током конфликта у овој британској покрајини.

У то вријеме, војници су упадали у католичке дијелове града и ухапсили више од 340 људи у склопу настојања британске владе да заустави насиље Ирске републиканске армије (ИРА) која је жељела да угрози власт Лондона.

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *