Вијести, Регион

БиХ понуђен руски авион за гашење пожара код Јабланице

017048

Док пожар код Јабланице гаси само пет ватрогасаца, мјештани и хеликоптер Оружаних снага БиХ из Ниша је стигла понуда за ангажман руског авиона за гашење пожара.

Авион за гашење пожара типа Беријев, који се од прије неколико дана налази у Нишу, могао би се користити за гашење пожара у БиХ. Међутим, да би Руси прискочили ватрогасцима Јабланице у помоћ, потребан је прије свега службени захтјев неке од влада, у овом случају Вијећа министара БиХ, пише Ал Јазеера.

Начелник Сектора за ванредне ситуације, које дјелује у оквиру србијанског Министарства унутрашњих послова, Предраг Марић потврдио је како је руски авион на располагању и БиХ те додао како „већ сутра може да полети према Јабланици“.

„За Беријев се морају покрити трошкови горива, аеродромских такси, смештај и исхрана за посаду. Такви су услови и за нас“, објаснио је Марић, уз напомену како је руска посада на располагању свима и свако их, уз споменуте накнаде, може ангажирати.

На констатацију како пожаре у Херцеговини, осим војних хеликоптера, гаси само пет ватрогасаца и стотињак мјештана, Марић је одговорио како је „свим службама у регији потврдио како је Беријев у Нишу до краја септембра“.

Наводно су бх.службе „уредно захвалиле“ и најавиле како ће звати у помоћ „ако им буде требало“.

Авион Беријев Бе-200 представља једну од најефикаснијих летјелица за гашење пожара, може да понесе 12 тона воде, колико и шест војних хеликоптера који се користе за те намјене.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *