Вијести, Свијет

Ново цурење радиоактивне воде у Фукушими

029035
Оператори оштећене нуклеарне електране у Фукушими саопштили су данас да су открили још једно цурење радиоактивне воде, посљедње у серији инцидената у том настрадалом постројењу.

Око 360 литара загађене воде исцурило је из једног постројења за десалинацију, али није отекло из самог комплекса, саопштила Токијска електрична централа (ТЕПКО) која је власник нуклеарне електране оштећене у земљотресу и цунамију марта 2011.

Одјелење за десалинацију уклања со из загађене морске воде која се користи за хлађење реактора чија су се језгра истопила у најгорој нуклеарној катастрофи послије Чернобила 1986.

Вјерује се да је воде исцурила из постројења прије него што је прошла процес уклањања соли, саопштио је ТЕПКО, а пренио АФП.

Најновији инцидент се догодио два дана након што је објављено да је у подземним водама испод нуклеарке пронађен радиоактивни састојак стронцијум, који изазива рак. Компанија је рекла да предузима мјере да те воде не дођу до мора.

ТЕПКО се бори с подужим списком инцидената у оштећеном постројењу више од двије године послије катастрофе која је приморала да се вишо од 160.000 људи исели из својих кућа у кругу од 20 километара око централе, а многи се још нису вратили.

Серија сличних проблема с цурењима и нестанцима струје у оштећеној централи погађали су постројење и у марту и априлу. Ови инциденти представљају додатне ударе за компанију која покушава да убиједи јавност и владу да може да ријеши проблем с цурењима радиоактивне воде из постројења.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *