Вијести, Свијет

Нови разговор Путина и Обаме „с ногу“ потрајао 10-15 минута

ПЕСКОВ: ДОТАКЛИ СУ СЕ ПИТАЊА УКРАЈИНЕ, СИРИЈЕ, ИРАНА, БИЛАТЕРАЛНИХ ОДНОСА

         ПРЕДСЕДНИЦИ Русије и САД Владимир Путин и Барак Обама срели су се поново.

         На „маргинама“ самита Азијско-пацифичке економске сарадње кратко кратко су размотрили билатерална питања, као и ситуацију у Украјини, Сирији и Ирану, изјавио је портарол руског председника Дмитриј Песков.

          „Путин и Обама су неколико пута могли да искористе паузе у раду самита да поразговарају. Дотакли су се билатералних односа, ситуације у Украјини, Сирији и Ирану“ – рекао је он, приметивши да је разговор трајао кратко.

          „Могућности за сусрет је било више од две, то су били кратки разговори“ – додао је Песков.

         Претходно су и Кремљ и Бела кућа нагласили да посебан званични сусрет два државника није планиран, али да ће имати могућност да поразговарају „с ногу“ у оквиру великих међународних формата – током самита Азијско-пацифичке економске сарадње и G20. Форум „двадесеторке“ ће бити одржан у аустраијском граду Бризбејн 15-16. новембра.

         Први лични контакт руског и америчког лидера  након заоштравања ситуације у Украјини и увођења санкција Запада против РФ (не рачунајући телефонске разговоре) догодио се у јуну ове године у Нормандији (Француска) током свечаности посвећених 70-годишњици искрцавања савезничке војске.

         Током радног доручка шефова држава, Путин и Обама разменили су мишљења о ситуацији у Украјини, као и о кризи на истоку те земље, заложивши се за што скорији прекид насиља и ратних дејстава.

         Према информацијама америчке стране, председници РФ и САД имали су данас 10-15-минутни неформални разговор.

          „То је био неформални разговор, а не званични билатерални састанак“ – прецизирао је заменик саветника америчког лидера за националну безбедност Бен Родс.

Путин и Обама на самиту Азијско-пацифичке економске сарадње

Путин и Обама на самиту Азијско-пацифичке економске сарадње

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *