Вијести, Свијет

Њемачким електранама пријети затварање јер не зарађују

031518Оператери електрана на угаљ и гас у Њемачкој разматрају да привремено или за стално затворе десетине електрана, јер не остварују приходе, пише лист Зидојче цајтунг у данашњем издању.

Њемачка би тако, према дневнику, могла да изгуби петину конвенционалних капацитета, а у екстремном случају би јој пријетили и прекиди испоруке електричне енергије.

Према информацији минхенског листа, искључивање електрана би могло да се односи и на нуклеарке. Због „бума“ обновљивих извора енергије, према оператерима, струја из конвенционалних извора све теже долази у мрежу. Њена цијена на берзама је осјетно пала, тако да се тај начин производње струје више не исплати.

Администратор њемачког дистрибутивног система је за средину јула планирао затварање 15 електрана, што, према Зидојче цајтунгу, може да буде тек почетак.

Највећи њемачки енергетски концерн Е.ОН се спрема да до 2015. године искључи 11 својих електрана у Европи, а велики дио њих управо у Њемачкој. Рад осталих електрана ће пажљиво пратити, додао је портпарол фирме.

Његов главни конкурент у Њемачкој РWЕ провјерава да ли му се исплати рад неких електрана укупне снаге неколико хиљада мегавата. Трећи по величини на њемачком енергетском тржишту ЕнБW је већ објавио планирано затварање четири блока електрана на угаљ које праве губитке.

Њемачко министарство економије званично је реаговало саопштењем да је одлука о престанку рада искључиво пословна ствар њихових оператера, али су, према Зидојче цајтунгу, регулаторни органи у приправности. Смањење капацитета би у неким дијеловима земље могло да доведе до поремећаја снабдијевања.

– На југу Њемачке нећемо дозволити никаква даља затварања- рекла је порпаролка регулатора Бундеснетзагентур. Влада, према њој, има могућност да законским путем нареди задржавање електране на мрежи уколико је угрожена сигурност испорука.

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *