Вијести, Свијет

Колапс у Грчкој због генералног штрајка, не раде полиција, болнице

013824

У Грчкој ће данас бити одржан генерални штрајк, уочи гласања у парламенту у сриједу о пакету закона о државном сектору, као услову за продужење финансијске помоћи међународних кредитора, преносе агенције.

Дан прије генералног штрајка, општинске власти широм Грчке, укључујући и атинску полицију – одговорну за контролу непрописног паркирања и уличних продаваца, обуставили су обављање посла на три дана, а општински полицајци Атине изазвали су застој у саобраћају у центру главног града Грчке.

Како је најављено, штрајку ће се прикључити запослени на жељезници, као и они у атинском приградском жељезничком саобраћају и, дјелимично, у метро-превозу.

До сриједе ће бити затворене канцеларије градоначелника, а у највећим градовима биће одржане манифестације које организују водећи синдикати државног и приватног сектора, АДЕЕ И ГСЕЕ, Централна унија грчких општина и федерација радника органа локалне самоуправе.

Протести су почели када су општински службеници које заступа Синдикална унија ПОЕ-ОТА започели протестни марш на Тргу Караискаки у Атини, у намјери да прошире акцију и на веће градске центре широм Грчке.

Јучерашњем протестном митингу које су организовали државни службеници Синдикалне уније АДЕДИ на Тргу Синтагма и код грчког парламента у Атини, прикључили су се и службеници које заступа синдикална унија ПОЕ-ОТА.

ПОЕ-ОТА ће данас у 10.30 часова одржати протест прије митинга на Тргу Караискаки, а све општинске службе, осим социјалних, неће радити.

АДЕДИ и Генерална конфедерација радника Грчке (ГСЕЕ), који представљају већину синдикално организованих радника у приватном и јавном сектору, уз подршку Уније синдиката ПОЕДХН запослених у здравству, најавили су за вечерас 24-часовни штрајк, са почетком у 20.30 часова на Тргу Синтагма и испред зграде парламента уочи расправа у парламенту.

Љекари државних болница намјеравају да штрајкују и сутра и 24. јула.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *