Вијести, Свијет

Ни Запад Америку више не доживљава као једину суперсилу

АМЕРИКУ СУ ДЕТРОНИЗОВАЛИ РАТОВИ У ИРАКУ И АВГАНИСТАНУ И ЕКОНОМСКИ УЗЛЕТ КОЈА ЈЕ ОД ОКТОБРА НАЈВЕЋА ЕКОНОМИЈА СВЕТА

  • Запад губи веру и у обе друге компоненте свог „светог тројства” –  „слободна тржишта” и демократију
  • После 2008. некако је избегнута глобална депресија, али више нема уверености да су „слободна тржишта” у стању да повећају ниво живота у целом свету

         ДАНАС више ни Запад не доживљава САД као једину суперсилу иако још пре само десет година све изгледало друкчије – оценио је The Financial Times.

         Његов колумниста Гидеон Рахман прво је указао да је америчка хегемонија после пада Берлинског зида била једна компонента западног „светог тројства” и нагласио да су друге две биле – слободна тржишта и демократија.

         Рахман је упозорио да је на Западу вера у то „тројство” суштински подривена последњих година.

         Поверење у САД као једину суперсилу изгубљено  је понајвише у Ираку и Авганистану. Ти ратови су да Американци могу уништавати непријатељске режиме за само неколико недеља, али да нису у стању да у нападнутим земљама успоставе стабилност.

         Други пресудни фактор је – наглашава The Financial Times – економски узлет Кине која је у октобру постала највећа економија света.

         Рахман је подвукао да Запад губи веру и у обе друге компоненте „тројства”.

         Веру у „слободна тржишта” суштински је пољуљала светска економска криза из 2008. са новом „великом рецесијом” која је за њум уследила. Глобална депресија је некако избегнута, али више нема уверености да  су „слободна тржишта” у стању да повећају ниво живота у целом свету.

Ни Запад Америку више не доживљава као једину суперсилу

Ни Запад Америку више не доживљава као једину суперсилу

А демократија је налетела на мину „арапских пролећа”. Све је изведено у име демократије, а она нигде – осим донекле у Тунису – није ухватила корен после обарања „ауторитарних режима”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *