Вијести, Свијет

Нереди широм Италије

Нереди широм Италије

Широм Италије нереди које су организовали противници владе и њене фискалне политике. Нападнута су седишта државних пореских служби у Торину, Милану, Риму и Болоњи. У неким градовима блокиран железнички саобраћај.

Бројни инциденти обележили су данас протесте које су широм Италије организовали противници владе и њене фискалне политике, изазивајући блокаду неких градова, преносе италијански медији.

У Торину су забележени најоштрији нереди, а сукоби између полиције и више десетина најгневнијих демонстраната, присталица покрета „форкони“, паралисале су градски саобраћај и његово нормално функционисање.

У ноћи између недеље и понедељка, широм Италије почео је протест такозваних „форкона“ који захтевају оставку владе, оптужујући је да не чини ништа како би помогла најсиромашнијима.

Нападнута су седишта државних пореских служби у Торину, Милану, Риму и Болоњи.

Најнапетија ситуација је у Торину, где је, после блокаде железничке станице, стотинак демонстраната напало седиште пореске службе „Еквиталија“, као и управу регије Пијемонт, гађајући зграду флашама,  молотовљевим коктелима и каменицама.

Полиција је узвратила сузавцем како би растерала демонстранте, а организатори скупа у Торину најавили су да ће се он наставити и „ноћас, па на даље“, преноси Коријере.

У нередима су уништена и три возила полиције, опрема телевизије Скај ТГ24, блокиран је трамвајски саобраћај, а бројне радње затвориле су одмах своја врата. Тужилаштво Торина хитно је покренуло истрагу.

Италијански медији преносе да је у Болоњи такође заустављен железнички саобраћај, јер су демонстранти заузели пруге код тог града.

Слични протести одржани су широм Италије – у Риму, Венецији,  Палерму, Катанији, Сицилији, као и Кампанији, у Маркама и на  Сардинији.

У Риму због изазивања нереда и бацања димних бомби 11 људи приведено, преноси Анса.

Италија - нереди.

Италија – нереди.

„Форконе“ су првобитно чинили пољопривредници незадовољни владиним мерама опорезивања, а затим су се том покрету придружили и мали предузетници, занатлије, возачи камиона, захтевајући оставку владе због њене фискалне политике.

Извор: РТС.срб

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *