Вијести, Свијет

Немци увели ограничења за Хрвате

BGS-Polizei-300x225

Иако је у Немачкој уведено ограничење запошљавања хрватских грађана, Савез немачких синдиката се ипак спрема на долазак радника из Хрватске, пише СееБиз. Немачка је, то је познато већ месецима, увела ограничење приступа властитом тржишту рада за грађане нове земље чланице Европске уније, Хрватске.

Засад на две године уз могућност продужења тог ограничења на седам. Из тог правила су изузети академски образовани грађани Хрватске који већ сад имају отворен приступ немачком тржишту рада, наравно уз предуслов да у Немачкој пронађу радно место сходно њиховом образовању.

Но већ је сад јасно, а то су показала искуства након посљедњих проширења Европске уније на исток континента, да ће, успркос препрекама, пут до немачког тржишта рада пронаћи и многи радници с хрватском путовницом. Они већ и сад долазе било да се ради о деташираним (изасланим) радницима или сезонским радницима. Уласком у Европску унију и хрватским самосталним предузетницима је отворено европско тржиште рада па и немачко и то без ограничења која се односе на раднике. Но искуства протеклих година су показала да мобилност радника унутар Европске уније пружа нажалост шансу и за израбљивање радника који су често, што због неинформираности, што због непознавања језика, изложени преварама свих врста.

Тога су свесни и у Немачком савезу синдиката (ДГБ) који је већ пре пар месеци започео с пројектом „Мобилност по мери радника“ коме је циљ да радницима из осталих европских земаља који се привремено нађу у Немачкој, пружи саветодавне услуге, наравно на њиховом матерњем језику, како им боравак и рад у овој земљи не би остао у лошем сећању.

У понедељак (8.7.) је у Штутгарту представљен и пројект „Мобилност по мери радника – подршка радницама и радницима са западног Балкана“.

„Тржиште рада је понекад попут Дивљег запада. Ту често, пречесто влада закон јачега, дакле послодавца – или недостају смернице за права радника или се оне заобилазе свим могућим триковима. Ми у ДГБ-у се залажемо за слободу кретања радника и услуга али под условима који владају у земљама рада“, рекао је приликом представљања пројекта Николаус Ландграф, председник ДГБ-а за савезну покрајину Баден-Витемберг.

Представљању пројекта најавио је и Јосип Јуратовић, заступник Социјалдемократске странке Немачке (СПД) у Бундестагу који је у својој странци задужен и за слободу кретања радника унутар Европске уније. Да слободно кретање радника и услуга скрива потенцијале за израбљивање радника, говори и Катарина Франковић из ДГБ-а, задужена за сервисну тачку пројекта у Шутгарту где ће се пружати услуге саветовања и на хрватском језику.

„Ми имамо раднике који у Немачку долазе и раде, нпр. у клаоницама, за 3 евра по сату те возаче камиона којима власници на плаћају дневнице“, каже Франковић.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *