Вијести, Свијет

Неки на Западу у ШОС већ виде – конкурента НАТО

РУСИЈА ПРЕУЗЕЛА ЈЕДНОГОДИШЊЕ ПРЕДСЕДАВАЊЕ ШОС – ОТВАРАЈУ СЕ ВРАТА ЧЛАНСТВУ ИНДИЈЕ, ПАКИСТАНА И ИРАНА

  • ПУТИН: Наши западни партнери довели су ствари у Украјини до противуставног преврата, затим су подржали казнену операцију на југоистоку, а сада, када та ситуација улази у мирно корито, предузимају се кораци чији је циљ, фактички, да се осујети мировни процес
  • У изгледу формирање заједничког транспосртног система ШОС, са коришћењем могућности руске Транссибирске железнице, БАМ, новог пута свиле на којем ради Кина и транспортног коридора Европа-Западна Кина
  • У Душанбеу је договорено формирање јединствене мреже ШОС за борбу против трговине наркотицима и заједничке структуре за борбу са тероризмом
  • Ово друго отвара могућности за формирање заједничких војних контигената под једном командом. Неки су у овоме на Западу већ видели: појаву моћног конкурента НАТО  пакту
  •          НОВИ пакет санкција против Русије које су увеле западне земље делује „чудновато”, пошто то фактички подрива мировни процес у Украјини, поновио је председник Русије Владимир Путин и по завршетку самита ШОС у главном граду Таџикистана Душанбеу.

             „Са задовољством истичем да је тај процес почео” – казао је он, појаснивши да су у Украјини престала борбена дејства, да је заустављена офанзива устаника.

             Такође, „треба одати признање председнику Украјине, украјинска армија је повукла одговарајуће потезе у оквиру договореног: у неким случајевима померени су вишецевни ракетни бацачи и артиљерија, између осталог, како не би могли да гађају” – указао је констатовао Путин.

             „Почео је мировни процес, постоје први контакти и, по мом мишљењу, током тог процеса појавила се могућност, барем привремено, али да се започне решавање мирним средствима” – истакао је он.

             „Све то је унело неку позитивност у читаву ситуацију, која се одразила на југоистоку Украјине” – сматра председник Русије.

             „Већ сам много пута о томе говорио: наши западни партнери довели су ствари до противуставног преврата, затим су подржали казнену операцију на југоистоку, а сада, када та ситуација улази у мирно корито, предузимају се кораци чији је циљ, фактички, да се осујети мировни процес” – казао је он .

             „Зашто? – изразио је чуђење руски председник.

             Стављање на списак санкција ЕУ премијера самопроглашене ДНР нема никакве логике, рекао је Путин.

             „Наши западни партнери и украјински партнери инсистирали су на томе да у мировном процесу учествују највиши државни функционери самопроглашених република. Тражили су да утичемо на то да они учествују. Ми смо се потрудили да тако буде” – казао је Путин.

             Он је напоменуо да премијер ДНР учествује у тим преговорима.

             „А они су га ставили на списак људи који подлежу санкцијама. Шта је то? Такође један од покушаја да се осујети мировни процес или шта? Шта је то? Не желим да мислим тако. Али, ту нема никакве логике” – казао је В. Путин.

             Путин је истакао да нове западне санкције против Русије можда имају везе с тим што се некоме не свиђа што је уопште почео процес мирног решавања ситуације у Украјини.

             Путин, иначе, није крио да очекује да у 2015. Започне процес ширења Шангајске организације за сарадњу. Са вероватним отварањем врата за пуноправно чланство Индије, Ирана и Пакистана.

             „Преузимајући улогу председавајућег ШОС у наредних годину дана, желим да укажем да рачунам да ће до ширења заиста доћи. У сваком случају, Русија ће томе на све начине помоћи” – нагласио је руски лидер, додавши да земље ШОС треба да успостављају широку економску сарадњу са Царинском унијом Русије, Белорусије и Казахстана.

             Истовремено је оценио да велику перспективу има формирање заједничког транспосртног система ШОС, са коришћењем могућности руске Транссибирске железнице, БАМ, новог пута свиле на којем ради Кина и транспортног коридора Европа-Западна Кина.

             Земље ШОС су подржале позицију Русије поводом украјинске кризе, а председник Узбекистана, Ислам Каримов, рекао је: „У свим преговорима о украјинској кризи – мора се рачунати са интересима Русије који су се у том региону формирали у дугом временском периоду”.

             У декларацији усвојеној у Душанбеу указује се да је ШОС за јачање централне координирајуће улоге УН у међународним односима.

             У Душанбеу је договорено формирање јединствене мреже ШОС за борбу против трговине наркотицима и заједничке структуре за борбу са тероризмом.

             Ово друго отвара могућности за формирање заједничких војних контигената под једном командом. Неки су у овоме на Западу већ видели: појаву моћног конкурента НАТО  пакту.

    Неки на Западу у ШОС већ виде – конкурента НАТО

    Неки на Западу у ШОС већ виде – конкурента НАТО

    Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *