Вијести, Технологија и Наука

Русија и Кина желе да се одрекну долара

Русија и Кина разматрају могућност стварања аналога система SWIFT за вршење међусобних обрачуна. Ово је саопштио вице-премијер РФ Игор Шувалов након преговора у Пекингу с представницима пословних кругова у оквиру седнице руско-кинеске комисије за инвестиције. Шувалов је истакао да је кинеска страна подржала иницијативу и сад ће одговарајућа надлештва радити на могућности њеног остварења.

Идеја о стварању сопственог аналога SWIFT појавила се након тога што су земље ЕУ припретиле да ће искључити Русију из овог светског система за вршење плаћања међу банкама у оквиру санкција због догађаја у Украјини. Велико је питање да ли ће овај пакет санкција заиста бити уведен. Превелика је међусобна економска зависност Русије и ЕУ. Тако се, на пример, удео руског гаса на европском тржишту од 2010. године повећао од 25% до 33%. И Европа ће свеједно плаћати Русији гас. Самим тим што су ови обрачуни неизбежни, крајње је проблематично блокирати Русији приступ међународном систему плаћања.

Апели да се Русија искључи из SWIFT пре свега су политичког карактера. У крајњем случају, може бити извршено пробно блокирање. Велика Британија, на пример, предлаже да се Русија искључи из међународног платног система на две недеље. Тешко да је могуће потпуно искључити РФ из система светских финансија, као што је својевремено учињено с Ираном.

Међутим, „претње санкцијама“ код бизнисмена и инвеститора стварају осећај неодређености. Није сигурно улагати средства у развој послова кад могу уследити нова ограничења и кад ће сва улагања на извесно време бити замрзнута. Да би избегла евентуална ограничења Русија је предложила стварање сопственог система за вршење међубанкарског плаћања – аналога постојећем, – истиче главни економиста „Сбербанк CIB“ Евгеније Гавриленков:

Ова идеја је сасвим логична и реална. Изградња сопственог система је могућа: технологија SWIFT није јединствена. Цео процес може трајати око две године. Друго је питање колика ће бити потражња на тржишту за овим системом. SWIFT је глобални општеприхваћени систем, сви га користе. Не можемо да тврдимо да ће се стране банке које активно користе SWIFT прикључити овом будућем новом систему.

По мишљењу Евгенија Гавриленкова, животна способност будућег система углавном зависи од броја банака које за њега буду заинтересоване. У принципу, банке КНР су већ изразиле своју заинтересованост. Стварање алтернативе SWIFT за Кину представља примамљиву перспективу. То ће омогућити смањење зависности у трговини од политичке воље Запада. А у перспективи – постепено одрицање од употребе долара и јачање улоге јуана у међународним обрачунима.

Док је алтернатива SWIFT позвана да обезбеди плаћања међу банкама, за обрачуне међу руским приватним лицима се такође спрема алтернатива западним платним системима. Ради се о ширењу присуства на руском тржишту кинеског Union Pay. Засад Union Pay у Русији не остварује активну делатност. Емитовано је само неколико десетина хиљада картица кинеског платног система. Међутим, у току три године, по речима представника Union Pay у Русији Фан Жигуана, број ових картица у РФ треба да постане већи од 2 милиона.

Вице-премијер РФ Игор Шувалов је истакао да је Union Pay спреман на потпуну сарадњу са системом националних платних картица који се ствара у Русији. Кинеска страна даје сву своју инфраструктуру за вршење обрачуна и у јуанима, и у рубљама.

Наравно, Union Pay не може потпуно да потисне с руског тржишта Visa и Master Card. Исто тако, тешко да ће се РФ потпуно одрећи SWIFT. Међутим, перспективе ових алтернативних система на руском и међународном тржишту нису лоше. Имајући у виду да до половине двостране трговинске размене, по изјави заменика министра финансија РФ, Алексеја Моисејева, Русија и Кина могу вршити у јуанима и рубљама.

© Photo: Flickr.com/ arcticpenguin/cc-by-nc

© Photo: Flickr.com/ arcticpenguin/cc-by-nc

О потреби за повећањем удела обрачуна између РФ и Кине у националним валутама говорили су шефови двеју земаља за време састанка у Шангају у мају ове године. По речима Алексеја Моисејева, стране ће у најскорије време припремити споразум влада о преласку на плаћање у националним валутама.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *