Вијести, Свијет

На удару нових америчких санкција – шест руских великих банака и пет војних компанија

КАО И ЕУ: МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА САД ЗАБРАНИЛО И САРАДЊУ У ТРАЖЕЊУ НАФТЕ У ДУБОКИМ ВОДАМА И НА АРКТИКУ

        СЈЕДИЊЕНЕ Државе су – како су и претиле – увеле нове санкције против Русије. Као и ЕУ: због Украјине.

        Америчко Министарство финансија објавило је да су се на новој листи за санкције нашле ове руске велике банке: Сбербанк, Банка Москве, Газпромбанк, Росељхозбанк, ВЕБ и ВТБ.

        Санкције – сасвим конкретно, забрана компанијама из САД да учествују у потрази за нафтом у дубоким водама и на Арктику  и у експлоатацији уљаних шкриљаца заједно са руским партнерима – уведене су против Газпрома, Газпромњефти, Лукојла, Сургутњефтгаза и Росњефти.

        Американци су истовремено пооштрили приступ западним финансијским тржиштима Газпромњефти и Трансњефти.

        Министарство финансија САД истим потезом је блокирало активе пет руских војних корпорација: Митишћинског машиностроитељног завода, Машиностроитељног завода „Калињин“, „Алмаз-Антеј“, „Научно-истраживачког института приборостројењија“ и корпорације „Ростех“.

На удару нових америчких санкција - шест руских великих банака и пет војних компанија

На удару нових америчких санкција – шест руских великих банака и пет војних компанија

Посебно је поменута Сбербанка којој је забрањен доступ америчком тржишту капитала.

У свим другим случајевима, ради се о забрани одобравања кредита са роком враћања дужим од 30 дана.

Извор: Факти.рс

Шта је све Америка блокирала Русима

Вашингтон – САД објавиле додатне санкције Русији које погађају нафтну и војну индустрију и још више ограничавају приступ великих руских банака америчким тржиштима дионица.

Америчке санкције, на чијем се удару сада први пут нашла руска Збербанка, „темпиране“ су како би се временски поклопиле са новим економским казненим мјерама ЕУ које укључују ограничења финансирања за неке од руских државних компанија, као и замрзавање средства водећим руским политичарима, преноси Ројтерс.

Америчко Министарство финансија саопштило је у петак да нове санкције подразумјевају забрану пословања америчких појединаца и компанија са „Ростеком“, великим руским технолошким и војним конгломератом, кад је ријеч о трансакцијама обвезницама са роком доспијећа који би био дужи од 30 дана.

Такође, блокирана су средства пет војнотехнолошких фирми у државном власништву, а то је предузеће за истраживање и производњу „Долгопрудни“, „Митишчински Машиностројтељни Завод“, Фабрика за производњу машина „Калињин“, војни концерн „Алмаз-Антеј“ и Акционарско друштво НИИП.

У области нафтне индустрије, санкцијама су погођени сектори за истраживање и производњу у дубоким водама Русије, пројекти у приобаљу Арктика и пројекти везани за нафту из шкриљаца које спроводе пет руских енергетских компанија – „Гаспром“, „Гаспром њефт“, „Лукоил“, „Сургутњефтегас“ и „Росњефт“, наводи се у саопштењу Министарства.

Нове америчке санкције, такође, додатно ограничавају активност шест руских банака међу којима је и Збербанка, највећа у Русији, тиме што забрањују америчким појединцима и компанијама учешће у било каквим трансакцијама обвезницама са роком доспијећа дужим од 30 дана.

Тих пет банака, које су и раније биле погођене санкцијама, до сада су биле суочене са ограничењем које се односило на обвезнице са роком доспијећа дужим од 90 дана, подсјећа британска агенција. Као и тих пет банака, и Збербанка је сада погођена америчком забраном финансирања дионица.

Министарство финансија је, такође, наметнуло санкције којима се америчким појединцима и компанијама забрањује да примају нове обвезнице руских енергетских компанија „Гаспром њефт“ и „Трансњефт“ чији би рок доспјећа премашивао 90 дана.

„Ови кораци указују на континуирану рјешеност међународне заједнице да се супротстави руској агресији“, рекао је амерички министар финансија Џек Лу и додао да ће „економска и дипломатска изолованост Русије наставити да расте све док (Москва) не пређе са ријечи на дјела“.

САД су од краја марта до краја јула уводиле санкције у четири фазе. У јулу су изоловале на америчком тржишту капитала и обвезница пет руских банака – ВТБ банку, Гаспромбанку, Московску банку, ВЕБ и Руску пољопривредну банку.

Амерички предсједник Барак Обама саопштио је у четвртак да ће САД пооштрити санкције Русији у области одбране, финансија и енергетике због „илегалних акција“ Москве у Украјини.

Извор: Глас Српске

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *