Вијести, Свијет

На потезу Техеран или велике силе

Ali Khamenei, Hasan Firouzabadi, Ataollah Salehi, Mohammad Ali Jafari

Џакарта – Амерички државни секретар Џон Кери позвао Иран да изађе са новом понудом за разрешење нуклеарног питања, пребацујући тако поново лопту у двориште Техерана.

Иран је међутим претходно поручио да су на потезу стране силе у покушају да се нађе пут из ћорсокака око тог питања.

Шеф иранске дипломатије Џавад Зариф изјавио је јуче да Техеран сматра да више не важи претходна страна понуда, коју је изложила међународна преговарачка шесторка, група П5+1, на два састанка у Казахстану, пре јунског избора умереног председника Хасана Руханија, пренео је АФП.

Кери је поздравио позитивне помаке, укључујући историјске контакте Роханија са америчким председником Бараком Обамом, али је нагласио да „лопта остаје у дворишту“ Ирана.

„Шесторка је ставила понуду на сто у Алматију и не верујем да је до сада Иран у потпуности одговорио на ту конкретну понуду… Сад нам је потребна листа предлога Ирана, којом би та држава показала свету да је њен нуклеарни програм мирнодопски“, рекао је Кери новинарима у Индонезији.

Предлогом из Казахстана од Ирана се очекивало да суспендује обогаћивање уранијума на ниво од 20 одсто, колико кажу да је потребно за реактор намењен медицинским истраживањима, као и да зауставе обогаћивање у подземном погону Фордо.

Шефица европске дипломатије Кетрин Ештон, која је представљала шест сила у преговорима, рекла је на маргинама Генералне скупштине УН прошлог месеца да још чека одговор Ирана на понуду.

Зариф, медјутим, истиче да је после избора Роханија та понуда „историја“ и да би велике силе требало да надју нови приступ.

Нова рунда преговора Ирана и П5+1 очекује се средином октобра. Ту групу чини пет сталних чланица Савета безбедности УН – Британија, Кина, Француска, Русија и САД – плус Немачка.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *