Вијести, Регион

Синдикати: Радници у Србији обесправљени и понижени

sindikati

БЕОГРАД – Плате које касне и по више месеци, рад без уплаћених доприноса, обесправљени, понижени и дискриминисани на сваком кораку, овако су радници у Србији дочекали 7. октобар Међународни дан достојанственог рада, оцењују синдикати.

У Асоцијацији слободних и независних синдиката (АСНС) кажу да док демократски развијен свет обележава овај дан као Међународни дан достојанственог рада, грађани Србије се тог дана подсећају колико смо далеко од достојанства.

„Огроман број незапослених, рад без зарада, без уплаћених доприноса, понижење и дискриминација на сваком кораку, али и ћутање – јер је страх од губитка и таквог посла огроман”, наводи се у саопштењу АСНС.

Нема социјалног дијалога, наглашавају из овог синдиката и додају да мора бити одговорности свих оних који седе у Социјално економском савету већ деценијама.

Најављене промене радног законодавства су прилика да се заштити достојанство рада и поправи положај радника, наводи се у саопштењу.

Удружени синдикати Србије „Слога”, наглашава да је право на достојанствен рад загарантовано Уставом Србије, али да пракса показује да у Србији заостаје шира подршка за побољшање услова рада и за спровођење агенде достојанственог рада.

Они наводе да је ефикасност оних који треба да је заштите и гарантују спровођење агенде достојанственог рада јако мала, што је директна последица пада неповерења у институције и да се грађани све више осећају напуштени.

У области социоекономских права нема правог и искреног дијалога и социјалног партнерства, оцењују синдикати.

„Социјално економски савет Србије (СЕС) је у свом досадашњем (не)раду показао да је обесмишљена институција која у садашњем облику и саставу није могла да да одговор ни на најосновније питање минималне цене рада у Србији, тако да је створен контра ефекат, па уместо стварања позитивне климе разумевања, све чешће имамо позиве српских политичара страним инвеститорима да дођу у Србију, уложе свој капитал, јер је радна снага јефтина”, наводи се у саопштењу.

Удружени синдикати Србије „Слога” пут до достојанственог рада у Србији виде кроз подизање цене вредности рада и стално побољшање законодавства, као и бољу примену постојећих закона.

Тај пут је, како наводе, и у јачању дијалога кроз нови концепт трипартитних тела представника радника, послодаваца и државе, као темељног корака у остваривању бољег стандарда живљења, што је кључ решења за могућност избављења из економске депресије и даљег нарастајућег сиромаштва.

„Са наше стране, тим за искрени дијалог је припремљен, на реду су представници послодаваца и владе, али смо спремни и на конфликт у одбрани достојанства рада као последње одрживо синдикално решење од кога не бежимо”, закључује се у саопштењу.

Они подсећају да се мора мислити о друштву у коме свако има једнаке шансе за посао и надокнаду за рад који му омогучава пристојан живот који излази из оквира пуког преживљавања.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *