Вијести, Свијет

Могући остаци несталог авиона пронађени у водама Вијетнама

ХО ШИ МИН – Могући остаци авиона малезијске авио компаније Малезијан ерлајнс, који је нестао јуче, примећени су код обале вијетнамског острва То Чуа, рекао је данас неименовани виши званичник Вијетнама.

„Један вијетнамски авион је саопштио да је пронашао два поломљена објекта, која највероватније припадају летелици, недалеко од острва То Чу”, рекао је тај званичник за агенцију Франс прес.

malezija

У подручју Малезије и Вијетнама је тренутно ноћ (23.30 по средњеевропском времену), без месечине, те никаква потрага није могућа пре сутра ујутру по локалном времену, када ће у поменуту област бити упућен авион за претраживање терена и бродови, наводи агенција Франс прес.

Острво То Чу, близу кога су пронађени објекти који можда потичу са несталог авиона, представља линију раздвајања вијетнамских и малезијских територијалних вода. То је иста област у Јужном Кинеском мору, где су неколико километара даље примећене две пруге просутог горива.

Авион „боинг 777” нестао је јуче између Малезије и Вијетнама, сат времена по полетању из Куала Лумпура.

Авион са 239 особа, летео је за Пекинг.

Како је раније саопштено, у авиону су се налазила два путника са украденим пасошима, а међународна полицијска организација Интерпол навела је да ниједна земља није поводом информација о украденим пасошима прегледала њену базу података.

Малезија је данас отворила истрагу за тероризам поводом нестанка авиона.

——————————————

Терористички напад можда узрок нестанка авиона

КУАЛА ЛУМПУР – Узрок нестанка авиона Боинг 777 са 239 путника можда је терористички напад и у току је истрага којом ће бити утврђено да ли је та хипотеза исправна, саопштило је данас малезијско министарство саобраћаја.

Пажњу истражитеља посебно су изазвала четири путника за која се верује да су имали украдене пасоше европских земаља. Министар саобраћаја Хишамудин Хусеин рекао је да је утврђен идентитет неких од потенцијалних осумњичених.

„Четири имена су на мом столу”, рекао је Хусеин.

У истрази учествују малезијске обавештјане службе, а у Малезију је послата и екипа америчког Федералног истражног бироа (ФБИ).

Једна од претпоставки јесте и да је авион убрзо после полетања кренуо назад.

„Постоји реална могућност да је авион кренуо назад према Куала Лумпуру”, рекао је шеф малазијског ратног ваздухопловства Родзали Дауд.

Авион из Куала Лумпура кренуо је у Пекинг у ноћи између петка и суботе, а са радара је нестао око сат времена после полетања.

У авиону се налазило 227 путника из 14 земаља, међу којима 153 Кинеза, четири Француза, као и 12 чланова посаде.

Кинески и вијетнамски медији јавили су раније да се верује да је авион пао у море у вијетнамским територијалним водама.

Малезијска авио компанија је позната по добрим безбедносним мерама, а авион типа Боинг 777 није имао удес последњих деветнаест година.

Бан упутио саучешће породицама путника и посаде авиона

ЊУЈОРК-ПЕКИНГ – Генерални секретар Уједињених нација (УН) Бан Ки Мун упутио је саучешће породацима и рођацима путника и чланова посаде несталог малезијског авиона, док су кинеске друштвене мреже данас испуњене порукама саосећања са несталим од којих су, скоро, две трећине били Кинези.

„Бан Ки Мун дубоко жали због смрти толико људи у несрећи малезијске авиокомпаније. Он изражава (своје) саучешће свим породицама ожалошћених”, наводи се поруци портпарола из Канцеларије УН-а у поруци на твитеру, пренео је АФП.

Кинеске друштвене мреже испуњене су порукама саосећања са несталим од којих су, скоро, две трећине били Кинези и која би могла да буде друга најгора авионска катастрофа.

Извор: Танјуг

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *