Вијести, Свијет

Млечни спор Русије и Литваније

nmhin_1381145710

Москва суспендовала дозволе за увоз литванског млека и млечних производа, после извештаја Агенције за заштиту потрошача. Виљнус запретио да ће у ЕУ блокирати све споразуме који су важни за Русију. Први пут после дужег времена Русија ушла у потенцијални трговински спор са неком од чланица Европске Уније.

Русија је забранила увоз млека и млечних производа из Литваније, чиме је први пут после дужег времена ушла у потенцијални трговински спор са неком од чланица Европске Уније. Одлука је донета уочи предстојећег антимонополског поступка против руског „Гаспрома“, који је најавио Брисел.

Руска влада суспендовала је јутрос дозволе за увоз литванског млека и млечних производа, после извештаја Агенције за заштиту потрошача у којем се изражава забринутост за квалитет производа из те балтичке земље.

Одлука је, међутим, очекивана као политички мотивисана јер је Москва упозорила Виљнус да ће предузети мере против Литваније зато што је као председавајућа Европској унији за циљ свог председавања поставила зближавање са бившим совјетским републикама које су чланице Царинског савеза са Русијом.

Са њима је следећег месеца предвиђен самит у Литванији на коме би и Украјини, коју Русија позива у Царинску унију, требало да буде понуђен споразум о слободној трговини са Европском Унијом.

Литванија је запретила да ће на забрану увоза производа млечне индустрије, која представља најзначајнији део литванске привреде, одговорити спречавањем проласка робе кроз своју територију до руске изоловане провинције Калињинград као и да ће у европским институцијама блокирати све споразуме који су важни за Русију.

Званични Брисел још се није изјаснио о насталом спору.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *