Вијести, Регион

Постављена спомен плоча маjору Драгутину Гавриловићу

110637

БEOГРAД – На углу улица Цара Уроша и Mике Aласа, на београдском Дорћолу, данас jе поново откривена спомен плоча и одата пошта маjору Драгутину Гавриловићу, чиjа jе хероjска jединица учествовала у одбрани Београда 1915.године.

Спомен плоча, коjе jе украдена прошле године, налази се на простору где jе Гавриловић одржао легендарни говор браниоцима и поново jе постављена на инициjативу Градског одбора Српске напредне странке и Удружења поштовалаца и потомака добровољаца и воjника ослободилачких ратова 1912. до 1918.

После служења помена Гавриловићу и његовим воjницима, спомен плочу jе открио председник београдског одбора СНС Небоjша Стефановић, истакавши да се тиме одаjе захвалност маjору Гавриловићу и да се нада да држава више никада неће заборавити своjе хероjе.
„У Србиjи се данас нажалост скоро заборавило хероjство маjора Гавриловић, а оваj део Београда, ова улица и раскрсница носе очигледно jедан велики набоj и историjу коjу jе тешко описати у неколико речци, већ то морате да осетите“, рекао jе он.

Стефановић jе изразио захвалност свима коjи су помогли да се споме плоча поново постав, „да имамо jедан величанствени споменик захвалности човеку коме морамо да будемо захвални“.
„У нашем народу хероjство маjора Гавриловића jе jеднако оном какво осећаjу Грци када говоре о хероjима Спартанцима и Tермопилском кланцу – о jедном малом броjу људи коjи се супротставили много пута надмоћниjем неприjатерљу да покажу колико воле своjу отадзбину“, рекао jе он.

Стефановић jе истакао да jе у тешким временима „када jе државу и народ потребано одбранити и пре свега одржати радом и мудрошћу, неоходно да отаџбина не заборави да се сети свога хероjа, али и свих своjих хероjа коjи су у ратовима бранили и оваj град и своjу земљу“.

Према његовим речима, то су ствари коjих морамо да се подсетимо да се више никада не би поновиле другим jунацима и хероjима.
„Mи данас одаjемо пошту овом велику човеку, али и многима другима коjима ћемо врати част, достоjанство, славу и поштовање – овим одаjемо пошту читавом свом народу“, рекао jе Стефановић.

Oн се захвалио грађанима коjи су дошли на откривање спомен плоче поручивши им да негуjу ово као симбол Србиjе и као симбол наших људи. „Србиjа мора да иде напред и надам се да у будућности никада више неће заборављати своjе хероjе“, рекао jе Стефановић, коjи jе и председеник српско парламента.

Члан СНС, глумац Tихомир Aрсић, истакао jе да спомен плоча маjору Гавриловићу не говори само о њему и његови воjницма, већ о свим синовима Србиjе коjи су за њу ратовали од 1912. до 1918.године.
„Стоjимо пред бронзаном књигом предака коjа овде поново стоjи захваљиjући и разумевању Стефановићу и градском одбору СНС“, рекао jе он, указавши на неопходност очувања тог, али и других споменика српским jунацима.

Aрсић jе истакао и да jе то молба и младим момцима из комшилука „коjима остаљам у аманет да Србиjу направе бољом од оне коjу смо ми сачекали и наследили – да направе Србиjу коjу не заборавља, а ту смо десциплину ми Срби кроз историjу усавршили“.

Oн jе изразио уверење да ће до тога и доћи. „Сада хвала богу имамо и државу коjа хоће да се сети онога што jе дуги низ година бацано под тепих“.

Спомен плоча jе постављена на углу улица Цара Уроша и Mике Aласа, а после помена Гавриловићу и његовим воjницима, епископ Jован пренео jе окупљенима благослов патриjарха Иринеjа.

Гавриловић jе остао упамћен у историjи по говору коjи jе одржао браниоцима Београда 7. октобра 1915. године, а коjи се изучава у многим светским воjним академиjама као пример воjне реторике.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *