Вијести, Свијет

Милиони људи у канџама савременог ропства

_61015024_61015019

Скоро 30 милиона људи у свету живи у условима савременог ропства. Највећи проблем је у Мауританији, док је Србија на 59. месту, показује Глобални индекс ропства.

Први пут у свету објављен је индекс ропства. Подаци су поражавајући: око 30 милиона људи живи у условима савременог ропства које подразумева и трговину људима, принудан рад, брак на силу и сексуално и радно искоришћавање жена и деце.

Светски индекс ропства саставила је аустралијска фондација „Ходај слободно“. Савремено ропство дефинише се као поседовање или контрола одрасле особе или детета ускраћивањем слободе и искоришћавање ради зараде или сексуално искоришћавање, а то прате насиље, принуда или превара. Другим речима, све што подсећа на робовласнички однос.

„Идеја индекса је да проценимо распрострањеност савременог ропства да бисмо могли да се боримо против њега, против најмрачније стране људског ума која због похлепе, зараде или секса искоришћава друго људско биће“, рекао је Ендрју Форест, оснивач Фондације „Ходај слободно“.

У Индији живи готово половина процењеног броја модерних робова у свету, а добри антиробовски закони лоше се примењују. Та држава једна је од ретких која још није одобрила конвенцију о најгорим облицима дечјег рада.

Међутим, према броју робова у односу на број становника предњачи Мауританија. У тој западноафричкој земљи у робовском положају је четири одсто становника, мада неке процене иду и до 20 одсто, јер је дубоко усађено наследно ропство, а људи могу да се продају и купују, изнајмљују или поклањају.

„Тражим од светских лидера да овај индекс виде као позив на акцију. Наш циљ је свет у коме нико неће бити искоришћаван као роб, него ће имати слободу да иде за својим могућностима“, каже Хилари Клинтон, бивша државна секретарка САД.

„Окрените се око себе и погледајте колико људи живи у незамисливим условима у вашој земљи и тражите одговоре од своје владе“, рекао је сер Ричард Бренсон, оснивач компаније „Вирџин“.

Фондација „Ходај слободно“ процењује да у Србији у савременом ропству живи око 26.000 људи, па је наша земља на 59. месту светске листе које дели са Босном и Херцеговином. Место горе или доле су и друге земље некадашње Југославије. На зачељу су скандинавске и друге богате европске земље, али ни за једну се не може рећи да нема савременог ропства.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *