Свијет

Мали – ново свјетско жариште

027441

Војска Малија уз подршку француске авијације убила је око 100 исламистичких побуњеника у бици за поновно заузимање кључног града Коне, изјавио је један високи малијски војни званичник.

„Има на десетине жртава, чак близу 100 међу исламистима у Кони“, рекао је поручник Усмане Фане за агенцију АФП.

Француска се јуче придружила копненим трупама војске Малија у борби за један од стратешки важних градова Кону, како би спријечила напредовање исламистичких екстремиста ка престоници.

У јучерашњој операцији погинуо је један француски пилот, саопштио је данас француски министар одбране Жан-Ив ле Дријан.

Ле Дријан је, такође, рекао да су француске снаге данас наставиле ваздушне нападе на исламистичке побуњенике у Малију и да је неколико стотина војника послато да заштити престоницу Бамако.

Француски министар је истакао и да операција француских командоса у циљу ослобађања једног француског таоца у Сомалији није повезана са француском војном интервенцијом у Малију, пренио је Ројтерс.

Конфликт у Малију се разбуктао средином марта прошле године када је група војника покренула оружане немире у Бамаку, а пуч су искористили Туарези и групе исламиста на сјеверу земље.

Они су брзо остварили контролу, а и даље је имају на великој територији са центром у Тимбуктуу.

ИСЛАМИСТИ У МАЛИЈУ: ИНТЕРВЕНЦИЈА ЋЕ УГРОЗИТИ ФРАНЦУЗЕ

Француска војна интервенција против исламских бораца у сјеверном Малију угрозиће животе француских држављана, изјавио је данас портпарол побуњеничке групе Ансар Дине.

„Биће посљедица по француске држављане у читавом муслиманском свијету“, рекао је портпарол Санда Оулд Бумама агенцији Ројтерс.

„Ми ћемо наставити да се боримо и бранимо. Спремни смо да дамо животе у борби“, додао је он.

Екстремистички савез обухвата групе Ансар дине (Заштитници религије), Ал Каиду у земљама исламског Магреба, као и Покрет за јединство и џихад у западној Африци.

РУСИЈА: ОПЕРАЦИЈЕ У МАЛИЈУ ТРЕБА ДА ВОДЕ УН ИЛИ АФРИЧКА УНИЈА

Представник Русије за Африку Михаил Маргелов изјавио је данас да би Уједињене нације или Афричка унија требало да воде операције против исламистичких побуњеника у Малију, након што је Француска послала своје војне снаге да помогну тамошњим властима.

„Вјерујем да свака војна операција у Африци може и треба да буде под заставама УН и Афричке уније“, казао је члан Савјета федерације, горњег дома руског парламента.

Маргелов је руској новинској агенцији РИА Новости рекао да „нико осим Африканаца не може нити треба да рјешава проблеме на том континенту“.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *