Вијести, Свијет

Либија пред новим грађанским ратом?

Bengazi

Другу годишњицу убиства Моамера Гадафија, Либија дочекује као земља на ивици новог грађанског рата. У родном месту „либијског арапског пролећа“, Бенгазију, воде се жестоке борбе регуларних снага и радикалне милиције, пише „Гардијан“.

На двогодишњицу убиства Моамера Гадафија, Либији прети нови грађански рат. У Бенгазију бесне жестоке борбе локалне милиције и војске, док се престоница Триполи суочава са последицама отмице премијера Алија Зидана, пише британски Гардијан.

У петак увече избили су сукоби између радикалних милитаната и регуларних снага. Да ствари буду још горе, федералисти у Киренајки, либијској области где се налази већина нафтних резерви земље, отворили су сопствени парламент у Бенагазију, што би могло да буде наговештај распада земље, оцењује британски дневник.

Месецима радикалне милиције и војска воде тихи рат. Прошле недеље у једној бази војници су преклани на спавању. Али убиство заповедника војне полиције Ахмеда ел Бархатија, разбуктало је насиље. Неколико сати пошто је америчка амбасадорка Дебора Џонс оценила атентат као „гнусно дело“, тешко наоружане војне јединице напале су кућу познатог заповедника локалне милиције, Висама Бен Хамида.

Сукоб који је потом избио трајао је читаву ноћ, док су се истовремено војне јединице упутиле ка дому још једног заповедника милиције, Ахмеда Абу Катале, кога САД сумњичи за убиство  амбасадора Криса Стивенса прошле године. Ипак, војска је морала да се повуче пред налетом јаких снага локалне милиције.

У изјави коју је директно преносила телевизија Бен Хамид је упорно говорио да нема никакве везе са убиством високог официра либијске војске и позивао на одмазду против оних који су му уништили кућу.

Либијске милиције су у жижи јавности као никада пре, у земљи која је скрхана насиљем и економском стагнацијом. Премијер Али Зидан оптужио је главни штаб највеће милиције у земљи „Либијског штита“, за његову отмицу од пре 10 дана, обећавши оштре мере чим се заврши Курбан-бајрам.

Та милиција одбацила је своје учешће у отмици, појачавајући своје снаге у страху од напада војске.

Како лист наводи, спиралу насиља изазвало је хапшење припадника Ал каиде, Анаса ел Либија, кога САД сумњиче да је учествовао у терористичком нападу на америчку амбасаду у Најробију 1998. године.

Пре две недеље, амерички командоси ухапсили су Анаса ел Либија у његовој кући у Триполију. То хапшење поделило је либијску јавност и довело у питање планове НАТО-а да обучи нову војску.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *