Вијести, Регион

Најављена могућност поделе Демократске партије Косова

334076_taci-ap_f

Унутрашње поделе унутар владајуће Демократске партије Косова (ДПК) могу да дођу још више до изражаја следеће године пред одржавање парламентарних избора, пише у извештају америчке организације IHS Jane’s.

Дневник Трибуна у електронском издању преноси делове извештаја који је објављен 14. октобра у којем се истиче да ће се лидер ДПК Хашим Тачи суочити са великим изазовима и да је један од њих формална подела странке пред одржавање општих избора следеће године.

Стручњаци те органзиације су анализирали ситуацју на Косову пред локалне изборе који ће се одржати 3. новембра.

У делу извештаја где се говори о политичким странкама истиче се да се ДПК, као највећа парламентарна странка, суочава с повећањем унутрашњих подела.

У том смислу се спомиње Фатмир Љимај, дуго времена један од највиших званичника странке, који, иако је још у странци, лобира притив ње у корист једне грађанске инцијативе у Малишеву.

Такође се истиче да је и Демократски савез Косова (ДСК) под притиском.

Иако је лидер странке Иса Мустафа пред изборе важио за главног фаворита за поновни избор за првог човека Приштине, сада се стање мења и, према оценама у извештају, највећи конкурент му је потпредседник Самоопредељења Шпенд Ахмети.

У извештају се анализира и учешће и утицај који представници Срба могу имати на ове изборе, посебно на северу. Имајући у виду кампању за и против њиховог учешћа на изборима, проценујује се да на њих може изаћи између 20 и 30 одсто уписаних гласача, што према истим анализама, значи успешне изборе.

Према анализи, већина Срба са севера се плаши да ће учешће на изборима омогучити повратак тог дела под администрацију званичне Приштине.

IHS Jane’s је организација са седиштем у САД. Око себе окупља професионалце који се ангажују на истраживањима и анализама различитих процеса на основу потреба тржишта.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *