Вијести, Спорт

Новак Ђоковић: Укус траве остао исти

Лондон – Укус траве није се много променио у односу на ону од пре три године. У ствари, нисам осетио ништа, да будем искрен. Али, добро сам је загризао. Помислио сам да је било мање траве данас него пре неколико година, тако да сам захватио и мало земље успут. Али, без обзира на то, има укус као најбољи оброк који сам појео у свом животу.

Изјавио је најбољи свјетски тенисер Новак Ђоковић послије тријумфа у финалу Вимблдона над Роџером Федерером. Србин је тако поновио успјех из 2011. године, када је тријумфовао на теренима Ол Ингланд клаба и стигао је до своје седме титуле на гренд слемовима. Послије 9. октобра 2013. године Ноле се вратио на чело ATP листе и започео своју 102. седмицу на њеном челу. Такође, он је изборио мјесто на завршном мастерсу сезоне, који ће од 9. до 16. новембра играти у Лондону. Прву титулу на завршном мастерсу сезоне освојио је 2008. године у Шангају, док је на посљедња два био незаустављив и у финалима побјеђивао Федерера и Рафаела Надала. Новак је дошао на диобу 13. мјеста листе највећих тениских шампиона. Са седам освојених гренд слем титула Ђоковић се изједначио са Матсом Виландером, Џоном Мекинроом, Ренеом Лакостом и још петорицом великана. Истовремено, престигао је шесторицу легендарних тенисера, међу којима су и Стефан Едберг, Борис Бекер, Лоренс Доерти, Џек Крофорд и други… Такође, дошао је на корак до изједначавања са Фредом Перијем, Кеном Роузволом, Џимијем Конорсом, Иваном Лендлом и Андреом Агасијем по броју титула на гренд слем турнирима.

– Осећај је сјајан, не само победити на Вимблдону поново, већ вратити се и на прво место ATP листе. Први пут у каријери сам дошао на прво место после тријумфа на Вимблдону 2011. године и лепо је то учинити опет на исти начин. Једва чекам да се вратим у Лондон да браним титулу на завршном мастерсу сезоне. Имао сам сјајан учинак тамо у последње две године, а заиста уживам да играм у О2 арени – рекао је Ђоковић.

Српски ас одао је признање Федереру, подсјетивши да је с правом најтрофејнији свјетски тенисер.

– Роџер је највећи шампион и прави пример великог спортисте. Изузетно поштујем његову каријеру, игра прави тенис и није случајно да има 17 гренд слем титула – додао је Ђоковић.

Честитајући Ђоковићу на успјеху, Федерер је истакао да је његов велики ривал славио потпуно заслужено.

– Било је ово сјајно финале. Нисам могао да вјерујем да сам ушао у пети сет, све честитке Новаку, заслужио је трофеј – поручио је Федерер.

Србин неће имати много времена за одмор, пошто би, наводно, 10. јула на Светом Стефану требало да се ожени својом дугогодишњом дјевојком Јеленом Ристић, а ускоро ће постати и отац. Послије освојене титуле Новака су поздравили енглески принц Вилијем и његова супруга Кејт, који су посматрали финале на Централном терену. Осим њих било је још доста славних личности на трибинама, између осталих Дејвид и Викторија Бекам, Самјуел Л. Џексон и Хју Џекмен. (Агенције)

Бекер: Умирали смо

Тренер Новака Ђоковића Нијемац Борис Бекер одао је признање свом пулену због постојаности и чврстине након што је у финалу Вимблдона прокоцкао вођство од 5:2 у четвртом сету, а потом успио да се врати у меч.

– Новак је у четвртом сету имао меч лопту и сервирао, али Роџер не би био Роџер када не би нашао рјешење за нови ударац и стигао предност. Ми, тамо у ложи, умирали смо у тим тренуцима. Споља смо дјеловали смирено, али смо изнутра горјели. Слиједи нови велики циљ, УС опен. Прошле године изгубио је тамо у финалу од Рафаела Надала, али вјерујем да сада може степеницу више – казао је Бекер.

Новак Ђоковић: Укус траве остао исти

Новак Ђоковић: Укус траве остао исти

ATP листа

Побједом у финалу Вимблдона Ђоковић је преузео прво мјесто на ATP листи са 13.130 бодова. Шпанац Рафаел Надал сада је други са 12.670, а Швајцарац Роџер Федерер напредовао је једно мјесто и у наставак сезоне улази са треће позиције и 6.100 бодова. Пласман у треће коло Вимблдона донио је Душану Лајовићу напредак од 11 мјеста и сада је 73. са 650 бодова. Јанко Типсаревић и даље плаћа цех неиграња због повреде. Са 142. пао је на 147. мјесто и има 400 бодова. Само пет степеница испод (152) је Филип Крајиновић са 389 поена, а међу првих 200 од српских тенисера је још Илија Бозољац, који се налази на 197. мјесту са 250 бодова.

Извор: Глас Српске

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *