Вијести, Свијет

ЛАВРОВ: Украјинска криза тражи да Русија битно преосмисли односе са ЕУ и NATO

ШЕФ РУСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ РАЗГОВАРАО СА СЛОВАЧКИМ КОЛЕГОМ МИРОСЛАВОМ ЛАЈЧАКОМ

         ОДНОСИ Русије са Европском унијом и НАТО мораће да у контексту кризе у Украјини буду преосмишљени – рекао је Сергеј Лавров на самом почетку разговора са колегом из Словачке Мирославом Лајчаком.

         „Желимо да размотримо међународне послове, европску ситуацију и све што се догађа између нас, између Русије и ЕУ и у Савету Русија-НАТО. Односи траже битно преосмишљавање и ми настојимо да са НАТО и ЕУ изанализирамо шта треба да се чини да би односи били враћену на чврсте темеље потписаних докумената“ – рекао је Лавров министру спољних послова Словачке.

         До сусрета Лавров-Лајчак дошло је након изјаве генералног секретара НАТО, Андерса Фога Расмусена, да Русија није учинила ништа у примени Женевске изјаве о Украјини, да је неопходно „видљивије присуство НАТО на територији алијансе“ и да је зато у току „ширење војног присуства НАТО у Европи“.

Сергеј Лавров - НАТО и Русија

Сергеј Лавров – НАТО и Русија

Расмусен је најавио да ће вежбе НАТО због Украјине бити и чешће и „приметније“. При том је оптужио Москву да покушава да успостави своју хегемонију и да ограничи суверенитет суседних држава под изговором да штити „руски свет“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *