Вијести, Свијет

ЛАВРОВ: Кијев на агресију према југоистоку подстичу из иностранства

ШЕФ РУСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ УПОЗОРИО ДА СЕ НЕ СМЕ ДОПУСТИТИ ШИРЕЊЕ НЕОНАЦИСТИЧКИХ ИДЕЈА

  • „Били смо изненађени када је председник Порошенко издао указ који је, фактички, одсекао те територије од економског и финансијског система Украјине, не дозвољава исплату пензија и других давања и, суштински, изводи те југоисточне области из зоне гривне. Нејасно је зашто се испоставља да, бранећи територијалну целовитост, кијевска власт сама одсеца те области од економског и финансијског организма“ – указао је Сергеј Лавров

        НЕ СМЕ се допустити ширење неонацистичких идеја, треба се борити са срамним проблемом апатридије, изјавио је руски министар иностраних послова на конференцији за медије после седнице Савета министара иностраних послова ОЕБС.

         „Руска делегација је у коауторству с нашим партнерима поднела неколико предлога одлука, од којих је посебно значајан предлог о опрезности и спречавању неонацистичких тенденција, о неопходности одлучније борбе са срамном појавом апатридијe на нашем континенту – нагласио је он.

        – Наши партнери, нажалост, нису били спремни да та документа разматрају деполитизовано. Имали су пристрасне ставове“.

         „Међутим, уверен сам да нас чују и да се наши аргументи прихватају – истакао је руски министар.

        – Иако због политичких разлога и блоковске солидарности за сада не могу да нам крену у сусрет, да разговарају с нама о тим темама непристрасно и без предубеђења“.

        Улога специјалне посматрачке мисије ОЕБС у Украјини расте због неопходности поштовања минских споразума, сматра руски министар.

         „Специјална посматрачка мисија ОЕБС у Украјини ради у сложеним условима, али ради прилично сигурно и прецизно – казао је он.

        – Везано за потписивање минских споразума и потребу њихове свестране примене, расте улога специјалне посматрачке мисије ОЕБС, пре свега када је у питању поштовање режима прекида ватре“. 

        Русија ће у контактима са устаницима и украјинском војском инсистирати да се све што је договорено спроведе, рекао је Лавров.

        Русија позива сукобљене стране у Украјини да изврше размену заробљеника по шеми „сви за све“. 

         „Други важан задатак посматрачке мисије ОЕБС је решавање проблема талаца – истакао је Лавров.

        – Радимо на томе да стране постигну договор о размени свих за све“.

        Шеф руске дипломатије је изразио наду да мисија неће остати нема на злочине, „који су се вршили током оружаног конфликта у Украјини, почевши од „мајдана“, а такође у Одеси, Мариупољу, Краматорску и другим градовима, као и а наводе о масовним гробницама“.

        Сергеј Лавров је казао да постоје индиције да иза Порошенкових указа о гушењу југоистока стоји Запад.

         „Били смо изненађени када је председник Порошенко издао указ који је, фактички, одсекао те територије од економског и финансијског система Украјине, не дозвољава исплату пензија и других давања и, суштински, изводи те југоисточне области из зоне гривне – истакао је он. –

        Нејасно је зашто се испоставља да, бранећи територијалну целовитост, кијевска власт сама одсеца те области од економског и финансијског организма“.

         „Рачунамо, ипак, да ће превладати добра воља и, не бих хтео никог да сумњичим, али постоје информације да на такво агресивно понашање према територијама о којима је реч (југоисток) подстичу из иностранства“ – истакао је Лавров.

         „Не знам зашто је то потребно, али може се објаснити само једним – некоме је у интересу да тај „чир“ не зарасте – додао је он.

        Русија позива све да учествују у достављању хуманитарне помоћи угроженом становништву у Украјини, рекао је шеф руске дипломатије.

Седница Савета министара иностраних послова ОЕБС

Седница Савета министара иностраних послова ОЕБС

Лавров је нагласио да је последњи конвој хуманитарне помоћи из Русије који је прешао преко руско-украјинске границе „био гранични, зато што су, најзад, украјински граничари добили дозволу из Кијева да га прегледају“.

„Они су се уверили да у тим камионима није било ничега што не служи за задовољавање потреба цивилног становништва на југоистоку“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *