Вијести, Свијет

ЛАВРОВ: И да није украјинске кризе – NATO би измислио разлог да се закачи са Русијом

СВЕ ЕВРОПЉАНЕ САТЕРУЈУ ПОД КРОВ NATO, ПА ИСПОД ТОГ КРОВА ЖЕЛЕ ДА СА РУСИЈОМ РАЗГОВАРАЈУ ЈЕДНИМ И СУРОВИМ ГЛАСОМ

  • „Не знам шта је све било у игри, али се неко предубеђење против Русије осећало задуго пре украјинских догађаја“ – рекао је Сергеј Лавров

       

НАТО би нашао повод за изазивање напетости у односима са Русијом чак и да није било украјинске кризе – изјавио је Сергеј Лавров.

        У интервјуу агенцији ИТАР-ТАСС, руски министар иностраних послова прво је указао да је Москва на брзину повукао своје трупе из Европе – рачунајући да почиње нова епоха, да ће све бити равноправно, пријатељски и поштено, да ће Запад у њој гледати партнера.

         „Те наде се нису оствариле. НАТО није престао да се шири, све до данас. НАТО и даље трага за оправдањима сопственог постојања. Неко време му је у томе помагао Авганистан. Сада су схватили да је Авганистан оно што вуче на дно натовску солидарност. Сада им се за оправдавање свог постојања при руци нашла Русија. Да није Украјине, био би злоупотребљен неки други моменат из наше спољне или унутрашње политике. Већ смо то осећали“ – нагласио је Лавров.

        Подсетио је да кандидат за такву злоупотребу прво била Сирија, па да се појавио Сноуден, па Олимпијада у Сочију, при чему је било тешко схватити – приметио је шеф руске дипломатије – да ли се некима није свидело то што је уопште одржана у Русији или то што је била успешна и што је Русија била укупни победник.

         „Не знам шта је све било у игри, али се неко предубеђење против Русије осећало задуго пре украјинских догађаја“ – подвукао је Лавров.

Сергеј Лавров

Сергеј Лавров

Па закључио: „Остали су, нажалост, инерција хладног рата и неспособност супротстављања покушајима да се сви Европљани сатерају под кров НАТО-а, па да се са Русијом одатле, испод тог крова, разговара једним и суровим гласом. То је кратковида политика за жаљење. Та политика је заснована на жењи да се свој међународни поредак сачува по сваку цену. А ко није са тим сагласан: према њему примењивати све могуће санкција и светити му се зато што неће да иде на улару монополоарног света“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *